Intim témaként kezeli a legtöbb pár az esküvői készülődést, a részleteket egymás között szeretnék megbeszélni, a menyasszonyok jobban megnyílnak, de a fotózást már nagyon kevesen vállalták a kiállításon. Vannak, akik a párjukkal érkeztek, mások a barátnőjükkel, anyukájukkal jöttek, páréves kisgyerekek is szaladgáltak a standok között, de volt, akit kenguruban hordoztak a szülei és több babakocsi is feltűnt.

Kiállítók minden mennyiségben

Megnyílt a kétnapos BDPST Esküvő Kiállítás a Papp László Budapest Sportarénában. Az eseményen az esküvői szolgáltatók valamennyi szegmense, csaknem 300 kiállító mutatja be kínálatát, megkönnyítve a párok készülődését. Az eseményre a Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárság Családbarát Magyarország standdal készült. Az érdeklődők a családtámogatásokról és a Családvédelmi Akciótervről kaphatnak felvilágosítást.

Klasszikus és vörös dögös

A látogatók emellett profiktól hallgathatják meg, hogyan kell megszervezni az esküvőt, hova érdemes menni nászútra, mi a megfelelő DJ kiválasztásának fortélya, kötelező-e a csokordobás, vannak smink- és körömfestési tanácsok, ruhabemutatók, tortaköltemények, zene-és illatválaszték, dekoráció, tűzijáték- és fotózási kínálat. A ruhabemutatón például mindenki találhatott magának tetsző kollekciót, a konzervatív, zártnyakú menyasszonyi ruha mellett a sejtelmesen áttetsző vörös dögös, a köldökig kivágott és a klasszikus abroncsos is felvonult.

A karikagyűrűt választók sem voltak könnyű helyzetben a szép, szebb és a még szebb ékszerek közül kellett a legjobbat megtalálni. „Legyen benne gyémánt, vagy sima aranyat szeretnének” – tette fel a kérdést az egyik kiállító. De nemcsak a menyasszonyok, vőlegények, hanem a násznép is kaphat ötleteket.

A 36 éves Kató és párja, a 42 éves Balázs első házasságára készül. 3 éve ismerkedtek meg, decemberben volt a lánykérés, nyáron lesz az esküvő. „Most csak információkat gyűjtünk, a helyszín a legelső. 100 fős lagzit szeretnénk, na de az ár-érték arány sem elhanyagolható” – jegyezte meg Kató.

Keringő, vagy „ereszd el a hajam”

Xénia a barátnőjével és annak 6 és 9 éves kislányaival jött. Azt mondta, párja nem szereti a cicomát, szerinte senki másra nem tartozik, mennyi pénzük van az egészre, és attól is idegenkedik, hogy mások győzködjék, mi lesz majd jó neki. „Jó lett volna, ha a nászutunkhoz kapunk valami ötletet, de jobb is, hogy nem jött, tutira összevesztünk volna, egyelőre tényleg csak jó drága utakat találtam.”

Gáspár és Léna a harmincas éveikben járnak. „Gáspár nagy bulikirály, én meg nem szeretem, ha néznek, nem vagyok az a tipikus társaság közepe ember” – mondta Léna, amivel saját magát is meglepte, „nem vagyok ám én ilyen dumagép”. Abban egyetértenek, hogy szeretnének egy közös táncot a násznép előtt, de Gáspár szerint a keringő unalmas, Léna viszont nem akar nagy „ereszd el a hajamat". "Na, ezért keresünk tánctanárt, hátha ő majd tud valami köztes megoldást”.



Kislányuk lesz a koszorúslányuk

Fecóék arról beszéltek a ceremóniamesterrel, hogy perselybe, vagy egy nagy tálba dobja a násznép a menyasszonytánc alatt a pénzt. Azt le kell takarni konyharuhával, vagy elegánsabb terítőt válasszanak. Egy másik standnál a 40-50 év körüli párt arról győzködik, „a gyerekek, sőt a pici unoka is szóljon bele a menyegzőbe, legyen laza a buli, ne rendezett”. Zsófi és Laci kizárólag pasztellszínű dekorációt szeretne, „a virágok között se legyen élénk szín”. A feltűnően jól öltözött, messziről illatozó Attila és Adrienn egy esküvőszervező céggel vonult félre, „kifejezetten exkluzív esküvőt akarunk, pénz nem számít”. „Tegyük össze, amink van” – válaszolt a cég vezetője.

Kata a 7 hetes kis Hannát tologatta a babakocsiban. „Én a keresztmama vagyok, a nővérem és a párja szétnéznek egy kicsit. Szeptemberben lesz az esküvő, Hanna lesz a legkisebb koszorúslány, én segítem majd őt ebben a fontos feladatban”.

Eddig 600 milliárd forinthoz jutottak a családok

Eddig 600 milliárd forinthoz juttatta a családokat a kormány a Családvédelmi Akcióterv keretében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-vel.

Novák Katalin azt mondta, hogy július óta több mint százezer család igényelte a Családvédelmi Akcióterv valamelyik támogatását.

A Babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a Nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték – közölte.

Hozzátette, hogy bővülnek a bölcsődei férőhelyek, és januárban hatályba lépett a Négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a Nagyszülői GYED is, ezzel a Családvédelmi Akcióterv minden pontja elindult.

Az államtitkár elmondta: a családok jelzáloghitel-tartozását a második gyermek születésekor egy, a harmadik gyermek érkezésekor négy, minden további gyermek születésekor újabb egy-egy millióval csökkenti az állam.

A hitelelengedés lehetőségétől azonban azok a családok sem esnek el, amelyekben már vannak gyerekek, így például ha egy kétgyermekes családba születik a harmadik, illetve egy háromgyerekesbe a negyedik, akkor is négymillió forintos elengedést kaphatnak a családok – hívta fel a figyelmet Novák Katalin.

Az államtitkár kitért arra is, hogy az idei költségvetésben két és félszer annyi pénzt – több mint 2200 milliárd forintot – fordít a kormány a családok támogatására, mint 2010-ben.

A kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni és nevelni. A támogatásokkal továbbá a magyar népesség csökkenését is szeretnék megállítani – mondta.

Az államtitkár ebben a kérdésben biztatónak nevezte, hogy mintegy negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint az elmúlt hónapokban. 2019 novemberében például kétszer annyian házasodtak össze, mint 2018 azonos időszakában.

További képek a BDPST Esküvő Kiállításról