– A gyakorlatban a kevesebb érdeklődés azt is jelenti, hogy kevesebb adásvételt kötnek a budapesti lakáspiacon, ami az árak drasztikus emelkedését is megfékezheti, vagy akár meg is állíthatja a következő időszakban – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője az M1 Forint, fillér című műsorában.

Az új állampapír is hatással van az ingatlanpiacra

A szakember szerint a kereslet visszaesése egybeesik a kiemelkedő kamatozású lakossági állampapír bevezetésével, amely lényegében kockázatmentesen biztosít hasonló éves hozamot, mint egy budapesti lakás kiadása.

A budapesti használtlakás-piacon a saját célra vásárlók számára az árak már a megfizethetetlenség kategóriájában vannak. Ez azt jelenti, hogy a kínálati árak is 600–700 ezer forintos négyzetméterárat értek el: Budapesten átlagosan egy 50 négyzetméteres lakásért 30-35 millió forintot kérnek az eladók – tette hozzá Balogh.

– Az újépítésű-lakások piaca továbbra is töretlen, a kereslet fokozatosan bővült az elmúlt időszakban – mondta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Az idei év első felében mintegy 1400 új lakás jelent meg a fővárosi kínálatban, ezzel együtt mintegy 33 ezer új ingatlan fejlesztése zajlik jelenleg Budapesten – mutatja az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő hálózat felmérése.

A négyzetméterárakban 500 ezertől 3,2 millió forintig terjedő skálán nagyon széles a választék a piacon. A legolcsóbb lakások a külső pesti kerületekben vannak, de a luxuslakásokért egy-másfél millió forintot vagy többet kell kiadni négyzetméterenként. Ezek az ingatlanok a budai oldalon, a klasszikus hegyvidéken és a belvárosban találhatók – részletezte Soóki-Tóth Gábor.

Az állami támogatások is élénkítették a piacot

Az év első hat hónapjában több mint 900 milliárd forint értékben folyósítottak lakossági hiteleket a pénzintézetek, ezek jelentős része lakáscélú hitelkihelyezés volt – mutatják a friss adatok. A pénzügyi szakértő szerint a folyamatosan bővülő állami támogatások jelentősen élénkítették a hitelpiacot is.

A felmérések azt is mutatják, hogy a CSOK 2015-ös indulása óta már csaknem 110 ezer támogatást folyósítottak, az igénylések több mint kétharmadát használt lakásra, a támogatás egyharmadát pedig új ingatlan megvásárlására fordítják az érintett családok.

(fotó: Shutterstock)