Áldott állapotban valóban sok mindenre kell figyelnie a kismamának, hiszen a magzat számos környezeti hatásnak ki van téve, hiába az anyaméh védett közege. Akadnak igenis valós veszélyek, azonban nem kell feltétlenül mindenről lemondanunk, ami a várandósság előtt még fontos volt számunkra, csupán alternatívát kell keresni. Péter-Szabó Judit védőnő mondja el a csalad.hu-nak, mi jó és mi káros a babának.


Készüljünk a várandósságra!

– Már 3 hónappal a tervezett teherbeesés előtt érdemes figyelni arra, mit eszünk, milyen kozmetikumokat és tisztítószereket használunk, hiszen idő kell, mire a szervezetünkből kiürülnek a vegyszerek – figyelmeztet Judit. – Az első 4 hét a kritikus időszak a magzat szempontjából, ez idő alatt a „mindent, vagy semmit” elve érvényesül. Azaz, ha bármilyen káros hatás éri az embriót, akkor a terhesség magától megszakad. A 2-3. hónap a szervek kialakulása miatt érzékeny időszak.


Szépítkezzünk természetesen!

– Nem kell a várandósság alatt sem lemondani a finom kencékről, arra viszont figyelni kell, milyen terméket használunk. Elkezdhetjük olvasgatni az összetevőket, de megbízhatóbb módszer, ha már a terhesség tervezésekor áttérünk a natúr kozmetikumokra. A legtöbb kozmetikum olyan vegyszereket tartalmaz, ami hormonálisan hathat a magzatra. Ilyen például a parabén, ami a fiúmagzatok esetében befolyásolhatja a felnőttkori nemzőképességet. A rúzzsal óvatosan bánjunk az ólomtartalma miatt, viszont körömlakkozni nyugodtan lehet, mert a körmön keresztül nem szívódik fel káros anyag.


Nem kell lemondanunk a hajfestésről!

– Tévhit, hogy nem szabad hajat festeni a várandósság idején, viszont vannak olyan óvintézkedések, amiket valóban be kell tartani: mellőzzük a hajtő festését, inkább melíroztassunk! Ha teljesen meg szeretnénk szüntetni a lenövést, használjunk természetes hajszínezőt! Mindig jól szellőző helyiségben, gumikesztyűben fessünk hajat. Ez utóbbi különösen a fodrász kismamáknak fontos.


Kerüljük az erős tisztítószereket!

– A háztartásban számos veszélyes anyagot használunk takarításra. A kismamáknak azt szoktuk javasolni, hogy kerüljék a nagyon erős vegyszert, például hidegzsíroldót, vízkőoldót, helyette részesítsék előnyben nagyanyáink tisztítószereit: az ecetet és a szódabikarbónát. Lényeges, hogy ebben az időszakban gumikesztyűben takarítson, mosogasson, mosson az anyuka.


A szennyező levegő

- Hazánkban szerencsére még nem jellemző, de nagyvárosokban lehet akkora a szmog, ami már káros hatást gyakorol nemcsak a kismamára, hanem a magzatra is. Azoknál a várandós nőknél, akik nagyvárosokban kinti munkát végeztek, megfigyelték, hogy nagyobb a koraszülések aránya. Ezen kívül a légszennyezettség légzésproblémákat, kromoszóma rendellenességeket okozhat.


Még egyszer a dohányzásról!

- Nem lehet elégszer beszélni arról, mennyire káros a babára, ha az édesanya dohányzik a terhesség során! A cigarettában található nikotin négyszeresére emeli a bölcsőágyi halál kockázatát! A dohányzó kismamáknál megnő a koraszülés esélye, sorvadt kisbaba születhet. Ráadásul nem lesz olyan okos sem a kisgyermek, hiszen a nikotin sejtméreg.


Ne együnk meg mindent, amit megkívánunk!

– Egyre több helyről halljuk azt, hogy a tartósítószerek, színezőanyagok bevitele a későbbiekben magatartászavart, figyelemzavart okoz a gyermekeknél. Elsősorban a készételekben találhatók ezek az anyagok, így érdemes otthon, friss alapanyagokból főzni. Kerüljük a nitrtites pácsóval tartósított élelmiszereket! Rákkeltő, ráadásul azt mondják, ha megesszük, akkor még az unokánkat is mérgezzük a nitrittel. Tévhit azonban, hogy le kell mondaniuk a tengeri halakról a kismamáknak! A nagy ragadozó halak fogyasztása valóban nem ajánlott a magas higanytartalom miatt, de a kis halak, garnélarákok fogyasztása igenis javasolt heti 1-2 alkalommal az Omega3 zsírsavtartalom miatt.


Véd a munkatörvény

Ha valaki olyan helyen dolgozik, ahol a magzat környezeti ártalomnak fokozottan ki van téve, akkor a terhesség bejelentése után a munkáltató köteles olyan munkakörülményeket teremteni, amelyek a kismama számára megfelelőek. Amennyiben ezt nem tudja a munkáltató biztosítani, akkor táppénzre küldheti a várandós munkavállalót. Nem érdemes megvárni a 3. hónapot a terhesség nyilvánosságra hozásával a munkahelyen, hiszen épp a kritikus időszakban nem lesz védve a magzat az esetleges munkahelyi ártalmaktól.


Vegyi anyagok, melyek csökkentik a tüdőkapacitást

Egy francia-spanyol kutatócsoport arra volt kíváncsi, milyen hétköznapi, háztartásban használt vegyi anyagok lehetnek rossz hatással az apróságok tüdejére. Mintegy ezer szülő-gyermek páros egészségi állapotát elemezték a kutatók, elsősorban a parabének, ftalátok és perfluoralkilok gyermekek tüdejére gyakorolt hatására voltak kíváncsiak. A vizsgálatba bevont anyagok az édesanyák szervezetébe ételek és az ivóvíz közvetítésével kerültek be, majd pedig a placentán keresztül eljutottak a magzathoz. A Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) és a French Institute for Health and Biomedical Research más európai szakemberekkel együtt dolgozva arra a megállapításra jutott, hogy ezen szerek csökkenthetik a gyermek tüdőfunkcióit későbbi élete során. Spanyol, görög, litván és norvég családokat vizsgáltak, közülük 85 kismama volt kitéve fokozottabb mértékben a felsorolt három anyagnak, majd pedig 125 gyermek kapott az átlagosnál nagyobb dózist a szerekből. Az érintett kicsiknek 6 esztendős korukban, majd pedig 12 évesen megmérték a tüdőkapacitását. Az eredmények szerint az érintett fiatalok sokkal rosszabbul teljesítettek, mint az átlag - számolt be az Independent.