1. Érdemes két-három családnak összebeszélni a szilveszter éjszakával kapcsolatban, mert ha sokan vagyunk, az a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt nagy élmény. Ilyenkor legyünk egy kicsit lazábbak az alvásigényekkel kapcsolatban, egy éjszakai kihágás igazán megengedhető! A legálmosabbaknak pedig szükség esetén biztosan találunk egy nyugalmasabb zugot, ahol igény szerint alhatnak.

2. Díszítsük fel a lakást közösen a gyerekekkel! Krepp papírból készíthetünk boszorkánylépcsőt, de a vékony csíkokra vágott színes szalagok kissé megtekerve önmagukban is felfüggeszthetők. Alkothatunk egyszerű girlandot is: papírszíveket, színes köröket vagy cikkcakkos alakzatokat egy madzagra felfűzve máris kész a hangulatos dísz. Figyelem: a konfettit kisbabás lakásból tiltsuk ki!

3. Vacsora kapcsán beszéljünk össze a többi családdal: ha mindenki hoz valamit, bőséges ünnepi asztalunk lesz, és senki sem érzi majd tehernek a nagylétszámú vendégséget. Törekedjünk egyszerű, gyorsan elkészíthető ételeket felkínálni. És ne aggódjunk, ha nem férünk el egy asztalnál, szilveszterkor az állófogadás is nagyszerű!

4. Készüljünk zenével, és táncoltassuk meg a vendégeket! Játszhatunk szobros játékot – amikor leáll a zene, szoborrá kell változni –, székfoglalósat – mindig eggyel kevesebb széket kell körültáncolni –, vagy zenére vonatozhatunk a gyerekekkel. Szilveszterkor ne legyünk kényelmesek, olyan hosszú az éjszaka, hogy még a régen gyakorolt tánc is belefér! A gyerekeknek pedig hatalmas élmény, ha anyát és apát szórakozni látják.

5. Sokféle hangulatos csapatjátékot játszhatunk, amik igazán összekovácsolják a társaságot. Ha ezekből előre összeírunk párat, szükség esetén csak elő kell venni az ötlettárat.

6. Különleges hangulat az év utolsó napján valakivel együtt lenni, használjuk ki ezt mélyebb beszélgetésre is! Ha a társaság éppen nyugalomban van, tegyük fel a körkérdést: kinek mi volt a legszebb élménye az óévben? És a legnehezebb?

7. Éjfélkor gyerekek és felnőttek legyenek együtt! Aligha van annál jobb kezdése az újévnek, mint közösen elénekelni a himnuszt, és pezsgőzni a barátokkal. Ne feledkezzünk meg a gyerekpezsgőről, természetesen azt is talpas pohárban szolgáljuk fel! Ha a társaság nagylétszámú, a mindenkivel való koccintás is igen hangulatos tud lenni.

8. Hajnaltájban, amikor már csendesedik a társaság és a legkisebbek elszunnyadtak, megoszthatjuk egymással az újéves reményeinket, vágyainkat. Higgyünk benne, hogy ezek megvalósulnak – a szerető hallgatóság előtt kijelentett fogadalmaknak bizony van erre esélyük!

(fotó: Shutterstock)