Akik regisztráltak, kismotort kaptak

Az Európa Mobilitási Héthez kapcsolódó autómentes nap keretében több ezer kisgyermekes család érkezett Budapestre, hogy együtt vonuljanak a Kodály Köröndig. A rendezvényre előre regisztrálóknak ötezer kismotort ingyen osztottak ki a szervezők. A kicsik zöld láthatósági mellényben várták a rajtot, de addig is igazi bulihangulat volt a Hősök terén. Gólyalábasok sétáltak a gyermekek között, volt arcfestés is, az Andrássy út felőli színpadon pedig koncert szórakoztatta a kicsiket. Ott Kovácsovics Fruzsina, a Kolompos együttes zenélt, Farkasházi Réka és a Tintanyúl rögtönzött szellőtáncot is szervezett nekik.

A szülők átmozgatása is megtörtént

A szülőknek nem kis feladatot jelentett, hogy a tömegben követni tudják rallizó gyermeküket, de végül minden család egymásra talált és elrajtoltak a legszelídebb motorosok. Beneda Attila az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára indította el a „menő motorosok” körülbelül 600 méteres távú felvonulását. Sok szülő, ha akarta, ha nem, futva tette meg a távot, hiszen csak így bírta a tempót a gyermekével.

Hétvége autók nélkül

A kezdeményezés 1997-ben Franciaországból indult, és mostanra már majdnem 3 ezer település csatlakozik hozzá évről-évre.

Magyarország idén 18. alkalommal csatlakozott a környezetbarát, fenntartható közlekedést népszerűsítő Európai Mobilitási Hét és Autómentes Hétvége című nemzetközi programhoz, amelynek idei jelmondata: "Sétálj velünk!". A kezdeményezés 1997-ben Franciaországból indult, és mostanra már majdnem 3 ezer település csatlakozik hozzá évről-évre. Az egész hétvégés eseményen az Innovációs és Technológiai Minisztérium és partnerei környezettudatos közlekedésre nevelő, szemléletformáló programjaival várják a látogatókat a budapesti Andrássy úton.


Hangulatképek az eseményről: