Jóban vagyunk, szeretünk együtt lenni

A 13 éves Janka most jött haza a sokadik nyári cserkésztáborból.

– 9 éves korom óta vagyok cserkész. Az egyik barátnőm anyukája mondta, hogy ez milyen jó dolog. Elmentünk egy őrsgyűlésre és nagyon megtetszett. Az a közösség, amiben ott vagyunk, olyan, mint egy szerető nagycsalád. Mindenki ismer mindenkit, nincs olyan, hogy ő a barátom, ő pedig nem. Jóban vagyunk, szeretünk együtt lenni.

Janka elmondta, hogy a tagok őrsi csapatokat alkotnak, év közben minden héten egyszer találkoznak. Ilyenkor beszélgetnek, a téma felvetése az idősebb őrsvezető feladata.

– Legutóbb a próbákat vettük át. Életkortól függően vannak feladatok, ezek a próbák, amiket le kell tennünk. Tanulunk egészségügyi ismereteket, cserkészetet, természetjárást, hittant. A próbán egészségügyből például arról kell beszélni, hogy milyen égési sérülések vannak, vagy mit kell tenni, ha elájul valaki. Cserkész ismeretből tudnunk kell, hogy a különböző csomókat hogyan kell megkötni, mik a sípjelek, vagy hogyan kell a szabadban tájékozódni, és tüzet gyújtani. Ezeket megtanuljuk, és amikor eljön a próba napja, akkor azt viccesen kérdezik ki a nagycserkészek. Amikor én próbáztam, akkor egy film volt a téma, aköré csoportosították a kérdéseket, hogy ne legyen vizsgajellegű az egész. Ha ezek sikerültek, és letetted, akkor átmész, ha nem, jövőre újra kell próbázni.

Százlábú és csokis sült banán

A 12 napos nyári tábornak is minden percét élvezi. Janka azt mondta, izgalmas ponyva alatt, vagy sátorban aludni, ami nagyon kicsi és senki sem fér bele. Az őrsök külön körletet építenek az első három napban. Ilyenkor kell kialakítani a szemétlerakót, a mosogatót, a mosdót és a WC-t. Ezt úgy kell elképzelni, hogy kiásnak egy gödröt, rátesznek két deszkát, amire állni lehet, és kifeszítenek elé egy lepedőt. Ha éppen fúj a szél, hát az elég érdekes helyzet. Asztalt, székeket készítenek úgy, hogy semmi sincs ott, csak fa és madzag, ebből maguk építik fel a birodalmukat.

– Már ez is egy nagy kihívás, de mellette sok jó sztori születik. Amikor nagyon kicsi voltam, az egyik barátnőmmel vicces helyzetbe kerültünk a bátorságpróbán. Egy patakon kellett átmászni mezítláb. A barátnőm átment, de én nem mertem. Visszajött értem, de én elestem. Az egész fenekemmel beleestem a vízbe és magammal rántottam a barátnőmet is. Nyakig sárosak lettünk. Van olyan is, hogy a nagyok kialakítanak egy nagyon nehéz pályát. Kiásnak egy gödröt, öntenek bele vizet, óriási sár lesz, és kifeszítenek fölé madzagokat. Az a lényeg, hogy befekszünk a sárba, és a madzag alatt kell átkúszni. Aki hozzáér a madzaghoz, arra rádobnak egy adag földet és úgy kell tovább mennie. Jó feladat az is, amikor kötéllel kell felhúzni magunkat a hegy tetejére. Ott egy vizes ponyva vár, amin hassal csúszunk vissza. Legutóbb az is vicces volt, hogy egy portyán a szabad ég alatt aludtunk és csak egy ponyva volt kifeszítve fölénk. Reggel arra ébredtünk, hogy tetőtől talpig beborítottak bennünket a százlábúak. Sikítozva söpörtük le magunkról a rengeteg bogarat. Ja, és isteni dolgokat eszünk. A kedvencem, amikor egy banánt félbevágunk, beleteszünk egy kocka csokit, az egészet alufóliába tekerjük és bedugjuk a tábortűz parazsába. Öt perc múlva elképesztő finomság lesz belőle.



A cél: szebbé tenni a világot

Állandó kihívás, fejlődés, nevelés – ez határozza meg a cserkészek mindennapjait, foglalta össze a csalad.hu-nak a Magyar Cserkészszövetség kommunikációs vezetője. Réder Kristóf szerint az egyik legfontosabb feladatuk, hogy olyan gyermekeket neveljenek, akik később aktív tagjai lesznek a társadalomnak. Elmondta, hogy Magyarországon országszerte több mint 12 000 cserkész tevékenykedik azért, hogy szebbé, jobbá tegye a világot. A világ több mint 200 országában pedig 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: hogy a gyermekek és fiatalok olyan talpraesett, életrevaló, vallásos, elkötelezett felnőttekké váljanak, akik aktív és természetszerető életet élnek, és a hétköznapi teendők mellett szánnak időt önmaguk fejlesztésére is.

– Kevés olyan lehetőség van, ahol igazi közösséggé kovácsolódhatnak a gyermekek. Azok, akik cserkészek lesznek, megtapasztalhatják, milyen jó érzés egy csapatban dolgozni a közös célért. Amikor a ránk bízott gyerekek az erdőben nomád körülmények között táboroznak, nagy hangsúlyt kap a csapatmunka, hiszen saját maguk állítják fel a sátrakat, maguk építenek fából és kötélből bútorokat, maguk főzik az ételeiket.

Nem hiányzik a mobiltelefon

Elmondta, hogy a vallásos nevelés egy közös pont, ugyanis Magyarországon különböző felekezetű (pl. katolikus, református, evangélikus) cserkészcsapatok vannak. Emellett minden cserkész a saját egyénisége, érdeklődése szerint választhat úgynevezett szakágat, így egy-egy témát sokkal jobban megismerhet. Ilyen a katasztrófavédelmi-, a kerékpáros-, a vízi-, a barlangász, a regös-, az ejtőernyős-, a lovas-, a vadonlakó-, a repülős- és az íjász szakág.

– A regös táborok célja a hagyományok megismerése és megélése, a vadonlakó cserkészek pedig például a téli fagyokban építenek maguknak iglut az erdőben, ahol akár kint is aludhatnak.

Úgy fogalmazott: a cserkészélet egy életre szól. Náluk egyébként a táborokban sincs probléma azzal, hogy a gyerekek nem visznek magukkal mobiltelefont, mert a programokon több inger éri őket, mintha a kütyükkel játszanának.

Cserkészek a Szabadság hídon

Idén sem maradhat el a hatalmas kötélhúzás a forgalom elől elzárt Szabadság hídon július 21-én, délután. Melyik az erősebb oldal? Buda vagy Pest? Tavaly a játékos csata döntetlenre végződött, itt a lehetőség a mindent eldöntő kötélhúzásra – ez a Scout Bridge 2019.

A korábbi tapasztalatok alapján ezúttal nem egy nagy, hanem több kisebb fordulóban mérik össze erejüket a Duna két oldalának cserkészei; kieséses rendszerben dől el, hogy budai vagy pesti lesz a győztes csapat.

Program:

15:00 - 15:45 - Kötélhúzás

15:45 - 16:15 - Számháború

16:15 - 17:00 - Cserkészjátékok