– Két lépésben, 2021-ig a jelenlegihez képest átlagosan 30 százalékkal emelkedik minden bölcsődei szakdolgozó bére – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin hozzátette, hogy az első változás 2020-ban, a második 2021-ben lesz. Ennek eredményeként 2010-hez viszonyítva a legtöbb fizetési kategóriában háromszorosára emelkedik majd a bölcsődei szakdolgozók bére 2021-re.

– A mostani béremelés célja, hogy javítsuk a bölcsődei dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsültségét – hangsúlyozta az államtitkár.

Jövőre akár 73 ezer forinttal is nőhet a fizetés

Novák Katalin a kormány döntését ismertetve elmondta: az emelkedés nagyban függ attól, hogy a szakdolgozó milyen végzettséggel rendelkezik, milyen munkakörben dolgozik, és milyen tapasztalattal végzi a munkáját. A béremelés összege jövőre legalább bruttó 18 ezer, de akár 73 ezer forint is lehet. 2021-re re pedig akár bruttó 161 ezer forinttal magasabb bérrel is számolhat egy bölcsődei szakdolgozó.

Több támogatás egyes gyermekek után

– A jelenlegi gyógypedagógia pótlék helyett differenciált gyógypedagógia pótlékot vezetnek be. Attól függően, hogy a csoportban hány – egy, kettő vagy három – sajátos nevelési igényű gyermeket nevelnek, a jelenlegihez képest 4-szer, de akár 8-szor magasabb is lehet a pótlék összege. A bölcsődei pótlék összegére jogosultak köre pedig bővül, kiterjed a bölcsődei dajkákra és a pedagógus-munkakörben foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőkre, valamint szaktanácsadókra is, miközben a pótlék összegét is jelentősen megemelik. Emellett a jövőben a bölcsődei pótlék beszámít a jubileumi jutalom alapjául szolgáló illetmény összegébe is – ismertette az államtitkár.

Korábban kezdődött, most folytatódik a megbecsülés

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy 2016-ban a felsőfokú végzettséggel rendelkező bölcsődei dolgozók bekerültek a pedagógus életpálya modellbe, 2017-ben pedig a középfokú végzettségűek esetében a szociális ágazati pótlékot a speciális bölcsődei pótlék váltotta fel.

Szólt arról is, hogy egyre több a férőhely, jelenleg 51 ezer 3 év alatti kisgyermeket tudnak fogadni az intézmények.

– Ez még mindig nem elég, a cél az, hogy 2022-re 70 ezer férőhely legyen Magyarországon – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy előzetes számítások szerint ez a szám az akkori igényeket teljeskörűen lefedi majd.

Novák Katalin úgy fogalmazott: az a cél, hogy minden élethelyzetben segítsék azokat a családokat, akik gyermekvállalás előtt állnak, vagy 3 év alatti kisgyermeket nevelnek. Számíthatnak a támogatásra a gyermeküket egyedül nevelő szülők is. A bölcsődei férőhelyek számának bővítése és az ott dolgozók munkájának elismerése szintén ezt a célt szolgálja.