Három éve házasok, 2016-ban volt a most 36 éves Anita és 33 éves férje, Péter esküvője. „Három gyermeket nevelünk, kettő közös, Csabikám 15 éves, ő az előző házasságomban született – mesélte a csalad.hu-nak a feleség.

Megismerkedésük után azonnal összeköltöztek, a férj édesanyja házában lakott, ide jött barátnője is a kisfiával.

„A ház körülbelül 80 négyzetméteres volt, ebben volt a két szoba, fürdőszoba, konyha, előszoba.” Csabinak az előszobából alakítottak ki egy kicsi szobát, a két, utcára néző szoba egyikében a pár lakott első közös gyermekükkel, Laura, a férfi édesanyja pedig a másikban.

„Ez már kényelmetlen volt, valamit ki kellett találnunk, hogy elférjünk. Bercikével akkor voltam várandós, amikor elkezdtük a házfelújítást, bővítést. Úgy terveztük, hogy mire megszületik, minden meglesz, de végül nem így alakult, csaknem egy évet vett igénybe a sok munka, szervezés. A ház a mi nevünkre került, ez sem ment egyik napról a másikra.”

Három éve már fel lehetett venni lakásbővítésre a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), ezzel számoltak is, de a párnak azt mondták a bankban: ahhoz, hogy megkapják, össze kell házasodniuk. Ezt követően kezdték szervezni az esküvőt, ami szintén nyújtotta a tervezett beruházás végét.

„Két szobát építettünk a CSOK-ból, emellett pedig hitelből a kazánházat és a fürdőszobát is felújítottuk. Mivel az új részt be is kellett pucolni, úgy döntöttünk, hogy az egész házat újravakoljuk és szigeteljük.”

A teljes beruházás 10 millió forintba került. Ebből a két szoba építését részben a 2,2 millió forintos CSOK-ból oldották meg, emellé vettek fel 6,4 millió forint lakáscélú hitelt, a többi kiadást (teljes ház vakolása, felújítási munkálatok) pedig önerőből fizették.

„A CSOK egyik feltétele az volt, hogy az összegnek legalább a duplájába, vagyis minimum 4,4 millió forintba kerüljön a bővítés. A pénzt pedig nem elsőre kaptuk meg, a hitelből kezdtük el a munkát. Ahogy haladtunk, a készültségi fokot mindig ellenőrizte a bank egyik embere, eszerint utalták a kedvezményt részletekben. Az utolsót akkor kaptuk meg, amikor mindennel készen voltunk. Ezt úgy tudtuk megoldani, hogy a vállalkozóval megbeszéltük, akkor fizetjük ki, amikor elkészült a munkával. Mindent megoldottunk, most már nagyon kényelmesen élünk, csak apróságok vannak hátra.”

A pár 7 éven keresztül, havonta 57 ezer forintot törleszt, ezt követően pedig 13 éven át 22 ezer forintot. Anita jelenleg gyest kap, szeptembertől a legkisebb gyermek is óvodás lesz. Az anya otthon fog dolgozni, „kézműves dolgokat varrok, három gyermek mellett nagyon nehéz lenne elhelyezkedni.” A gyermekek fuvarozása is az ő feladata lesz, ugyanis egy Kaposvártól 20 kilométerre lévő faluban laknak. „Elviszem őket, hazajövök, varrogatok egy kicsit, aztán indulok vissza, hogy összeszedjem őket.”