Az élet legegyszerűbb feladatai is komoly feladvánnyá képesek dagadni, ha a családban nincs meg az összhang. Egy brit felmérésben kétezer családot kérdeztek arról, mi számukra a legnagyobb probléma a mindennapokban.


A legtöbb válasz - meglepő módon - nem valamilyen állandó, nehezen kezelhető viselkedés vagy szokás okozta problémát emelt ki, hanem a leghétköznapibb teendők körüli csetepatékat. Köztük az esti lefekvést megelőző időhúzást, a házi feladat elkészítéséért vívott elkeseredett csatákat, a napi étkezések körüli nehézségeket, a tévénézési és netezési idő körüli folyamatos alkudozást. A felmérés készítői arra jutottak, hogy a sok apró kis konfliktus miatt a szülőkben átlagosan naponta hatszor megy fel a pumpa.


Egy brit gyökerű multinacionális olajtársaság arra is kíváncsi volt, hogy a kutak melletti csillogó-villogó üzletek mennyire segítenek a szülőknek a relaxációban, már akkor, amikor családostul érkeznek feltölteni a kocsi üzemanyagtartályát. A válaszokból az derült ki, hogy egyáltalán nem. A megkérdezettek harmada kifejezetten az élet nehéz pillanatai közé sorolta a tankolásokat. És el is magyarázták, miért.

Kezdődik az egész azzal, hogy a műszerfalon általában észrevétlenül meghúzódó kis ikon rendszerint a legrosszabb időpontokban villan fel, rohanás előtt vagy alatt. A felnőttek nem meglepő módon szeretnének minél hamarabb túl lenni a dolgon, ezért már a kút elérése előtt megkezdődik az alkudozás: “ha a kocsiban megvársz, gyorsabban hazaérünk”, esetleg sokan megpróbálkoznak némi egyéb jutalom felkínálásával, például a shopban vett csomag rágó vagy csoki ígéretével.


Az első menetet döntően a szülő nyeri, azonban amikor kiszáll a kocsiból, nyúl a töltőpisztolyért és kezd megnyugodni, hogy az üzemanyag-vásárlást ma gyorsan megoldják, nyílik az ajtó. A gyermek, esetleg a gyermekek meggondolták magukat, mégis nyújtóznának a forgalmas placcon, és utána segítenének kiegyenlíteni a számlát. A szülő ilyenkor már fegyvertelen, kénytelen az ifjakkal együtt intézni az anyagi ügyet odabent, a hatalmas halmokban édességekkel csábító kis helyiségben.


Daniel Slater, a BP digitalizációs ügyekért felelős munkatársa az Independent című lapban arról beszélt, a felmérések szerint gyermekekkel általában kétszer hosszabb ideig tart a tankolás, mint egyedül. Amivel nem is lenne gond, csak a sok apró zökkenő miatt - általában már esténként - a szülők némelyike elveszti a hidegvérét. A cég ezért is fejlesztett ki egy új telefonos applikációt, amivel jelentősen csökkenthető a tankolás körüli hercehurca.


A program lényege, hogy a tartályba csurgatott üzemanyag árát a kocsiba azonnal visszaülve, online is ki lehet fizetni. Így teljesen felesleges az egész családnak kiszállnia a járműből, gyorsan, sorbanállás nélkül lehet intézni az anyagiakat. Ráadásul vacsora előtt elkerülhető több kilogramm teljesen felesleges és drága édesség megvásárlása is, a későbbi vitákról már nem is beszélve.