A legjobban tisztító, szárító és nem túl hangos mosogatógépek ára 100 ezertől félmillió forintig terjed, a legtöbb pontot pedig közülük sem a legdrágábbak kapták – állapította meg a Tudatos Vásárlók Egyesülete a tesztelés után.


Csaknem 40 készülék végzett a lista élén, mivel a többi tesztelt termékhez képest jól tisztítanak, szárítanak, relatív kevés vizet és áramot fogyasztanak, nem túl hangosak és könnyen használhatók. Több márka képviselője is megtalálható az élmezőnyben. Csak hogy kellőképpen összezavarodjon a vásárló, a legtöbb márkának van gyengébben és jobban teljesítő modellje is, és itt sincs egyértelmű összefüggés az ár és a minőség között.


A lista végére azok a készülékek kerültek, amelyeknek nagyobb a víz vagy áramfogyasztása, vagy esetleg mindkettő, és jóval hangosabbak mosogatás közben a többihez képest. Ezek közül sok termék azzal is veszített pontot, hogy nem túl felhasználóbarát a kialakítása, vagyis nehéz be- és kipakolni, tisztítani. Viszont jó hír, hogy közülük nagyon sok a tisztítási vagy szárítási hatékonyság tekintetében legalább a középmezőnybe került. Vagyis ha valakinek nagyobb lakása van és így nem gond, ha nagyobb a háttérzaj mosogatás közben, illetve nem szempont a későbbi villany- és vízszámla, és bevállalja a nehézkesebb ki-be pakolást, tisztítást, érdemes szétnéznie ezek között a készülékek között. Itt ugyanis több az olcsóbb árkategóriás termék, zömmel 100 ezer forint körüli áron kaphatók, de van 200 ezer forintos is.


Ha gyakran használjuk a mosogatógépet, nem csak az fontos, hogy jól tisztítson és szárítson, hanem érdemes olyan darabot választani, amelyik kevesebb áramot és vizet fogyaszt, hiszen évek alatt sokat spórolhatunk a közüzemi számlán. 17 olyan termék volt, amelyik legalább közepes pontot kapott ezekre a szempontokra, áruk 400 ezer és 90 ezer között mozog.