Mi, szülők, nyilván nem adjuk fel a folyamatos törekvést arra, hogy gyermekünket jóllakottnak lássuk, s tudni akarjuk, hogy kicsattan az egészségtől a nap minden órájában beleplántált vitamindús fogásoktól. Ugyanakkor az évek során sok magabiztos anyát láttam már összeomlani egy-egy gyönyörűen megkomponált hétvégi ebéd vagy sima hétköznapi vacsora mellett, amibe különböző tippekkel csempészte bele a vitaminskála minden élet és halál uraként emlegetett alkotóelemeit. Aztán persze ült a család az asztalnál, szemünk fénye pedig ide-oda tologatta az éltető erőt lógó orral „fúj, ezt nem szeretem!” vagy „fú, de undi!” mondatok kíséretében… S akkor még nem beszéltünk azokról a szerencsés szülőkről, akiknél csak egy-két étel vagy alapanyag „tiltólistás” a gyermek szemében.

Ha valaki megkérdezné az anyukámat, őszintén szólva ő is hasonlóan emlékezne vissza rám. Szokta is néha a vasárnapi ebéd közben emlegetni, amikor látja, hogy nemcsak elpusztítok mindent, amit elém rak, de még újból szedek is. Szinte mindig elhangzik ilyenkor tőle, hogy: „Istenem, emlékszem, amikor kicsi voltál, s fél napon keresztül próbáltam beléd diktálni egy-egy falatot. Tényleg azt hittem, hogy egyszer éhen fogsz halni. Nem is tudom, hatéves korodig hogyan maradtál egyáltalán életben, mert te még a csokit sem szeretted.”

Nem tudom, mi lett volna, ha eszébe jut az, hogy a tányérokra a kedvenc mesefiguráimat, egy szép rétet vagy egy meseszép szivárványt varázsoljon. Ez már biztos, hogy nem fog kiderülni, de Ön még megteheti!

A gigászi feladat megkönnyíthető némi kreativitással, sok türelemmel és a kelleténél több ráfordított idővel, de ne adja fel, tegye vonzóvá a tányérokat ötletes figurákkal!

Lehet persze, hogy most éppen a szép kreációk miatt nem fog a gyermek az ételhez nyúlni, de legalább megpróbálta. Ám ha mégis beválik az otthoni asztalnál, akkor a gyermekzsúrokon is kipróbálhat egy-egy könnyebb formát, ezzel is megkönnyítve sok hasonló cipőben járó szülőtársa életét. Egészen biztosan hálásak lesznek Önnek, s még az sem kizárt, hogy legközelebb már együtt fognak alkotni festői tányérokat az apróságoknak.

Kitartó anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek ajánljuk még a következő ötleteket, ahol a sok színes zöldségből, gyümölcsből és köretből igazán mesés, pompás ételek készíthetőek, amelyeknek jó eséllyel a legválogatósabbak sem tudnak majd ellenállni.