Széleskörű összefogás a gyermekekért

Czeizel Barbara, az intézmény vezetője elmesélte: az intézmény azért jött létre 1991-ben, hogy legyen egy hely, amely az eltérő fejlődésű gyermekek állapotához és a családok igényeihez igazodik. Azóta 6-ról 60-ra emelkedett az ott dolgozó szakemberek száma. A mostani felújítás 400 millió forint költségvetési támogatásból, valamint önkormányzati forrásból, vállalkozások, vállalkozók segítésével, civil szervezetek és szülők összefogásával valósult meg, összesen 500 millió forintból.

Támogatásra számíthat az egész család

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott: ha egy kisbaba megszületik, az első percek, órák, napok, évek örömben telnek. Ez azonban nem mindenkinek adatik meg, hiszen kiderülhet, hogy az újszülött fejlődése eltérő, az érintett családok pedig kiszolgáltatottá válnak. Az ebben az intézményben dolgozókat az köti össze, hogy ezt az érzést igyekeznek csökkenteni.

A szülők a legnagyobb nehézségen mennek át, nem tudják, hova forduljanak segítségért. Itt azonban nemcsak a gyermek, hanem az egész család áll a középpontban – fogalmazott. A kormány 2017-ben indított 6 milliárd forintos programot a kora gyermekkori intervenció támogatására. Pályázati segítséggel azt próbáljuk elérni, hogy összefogjanak a különböző területek. Például képzések indultak, szakmai tananyagok készültek és az eszközbeszerzés is zajlik. Ígéretet tett arra, hogy kormányzati szinten folytatják a fejlesztéseket.

Itt reménysugarat kapnak a szülők, reményt arra, hogy a gyermekük teljes életet élhet.

Balog Zoltán társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos azt hangsúlyozta az átadón, hogy a korai fejlesztés az a szakmai terület, ahol különösen szükség van a különböző ágazatok – oktatás, egészségügy, szociális ellátás – együttműködésére a gyermekek érdekében.

Magyarországon vannak olyan szakemberek, akik ezt az együttműködést fontosnak tartják, és olyan emberek is, akik nem szegregálni, hanem összehozni akarják azokat, akiknek ez az ügy fontos – mondta, majd hozzátette: itt reménysugarat kapnak a szülők, reményt arra, hogy a gyermekük teljes életet élhet.

3 éves korig vizsgálnak

A Budapesti Korai Fejlesztő Központ fő tevékenysége a kora gyermekkori intervenció. 0-6 éves korú, megkésett, eltérő fejlődésű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermekeknek és családjaiknak nyújtanak komplex diagnosztikai vizsgálatot a gyermek 3 éves koráig.

Egyénre szabott, tervszerűen felépített fejlesztő és terápiás programot dolgoznak ki, szociális segítséget nyújtanak és szakértő tanácsot adnak.