Szakértők szerint az ilyen jellegű italok fruktóztartalma inzulinrezisztenciát idézhet elő, felboríthatja a hormonháztartást, ezáltal a zsír a derék körül rakódhat le. Ez pedig szívbetegség és cukorbetegség kialakulásához vezethet – olvasható a brit The Telegraph hírei közt.

Az új kutatásban, mely az Amerikai Orvosi Szövetség (JAMA) folyóiratában jelent meg, száz százalékos gyümölcsleveket hasonlítottak össze olyan cukrozott üdítőitalokkal, mint a kóla vagy a limonádé.

Azt találták, hogy a magasabb halálozási ráta az összes cukortartalmú ital esetében fennáll.

A kutatók szerint az emberek túl sok gyümölcslevet és smoothie-t fogyasztanak, és nem veszik figyelembe ezek magas cukortartalmát. Sokkal egészségesebb lenne, ha valódi gyümölccsel pótolnák az italokat. A maximális mennyiség, amelyet naponta ajánlanak a gyümölcslevekből, százötven milliliter.

Gunter Kuhnle, a Readingi Egyetem docense szerint ez egy rendkívül fontos tanulmány, hiszen legtöbben úgy gondolják, a gyümölcslevek a cukrozott üdítők egészséges alternatívái, pedig sok esetben több cukrot tartalmaznak, különösen a smoothie-k.

A cukrozott italok fogyasztása hozzájárul a fogszuvasodáshoz, a súlygyarapodáshoz és számos más betegséghez. Érdemes lehet tehát lecserélni őket vízre, alacsony zsírtartalmú tejre és egyéb diétás italokra.