Május elején megkezdődtek az érettségi vizsgák és idén ismételten több mint százezren tanulnak tovább a felsőoktatásban. A következő tanévet megelőző albérletszezon gyakorlatilag ezen a ponton kezdetét is veszi, a magas árak miatt pedig fontos minél előbb kapcsolni.

Már júliusban, de legkésőbb augusztus elején érdemes elkezdeni az albérletkeresést, hiszen kockázatos lehet szeptemberig kivárni.

– Sokkal jobb időben megjelenni az ingatlantulajdonosoknál, hogy ne szorítson a határidő. Az augusztust is megéri kifizetni annak érdekében, hogy biztosan legyen a gyereknek hol laknia az egyetem kezdetekor. Ezután kell inkább a lakótársak szerzésére törekedni, így visszaszerezhetjük a kifizetett plusz egy hónap által keletkezett többletköltséget – magyarázza Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa.

A szeptemberi időszakban a piac felveri az árakat, mert a tulajdonosok biztosak benne, hogy ki tudják adni a lakásukat. Nem mindenki pályázik ugyanakkor diák albérlőre, mert sokan a nyári időszakot nem szeretnék fizetni, és csak kilenc hónapra írnának alá, ami értelemszerűen bevételkiesést okoz.

Ki korán kel, aranyat lel

– Aki bérleményt keres, legyen naprakész. Minden fórumon kell keresni, sokan előszeretettel használják a közösségi médiát erre a célra. A tulajdonosok is nagyobb biztonságban vannak, ha valakinek az ismerőse veszi ki az ingatlant, és nem az utcáról ment be valaki hozzá. Így jobban járhat a bérlő is, mert alku alap lehet, hogy hosszútávon biztosított az albérleti díj fizetése, illetve a közös ismerős lévén van egy bizalmi viszony a felek között – tanácsolja a szakértő.