Az idei tanévben is folytatódott az elmúlt évek kedvező trendje: egyre kevesebb a rossz anyagi és szociális körülmények között élő diák. Az Oktatási Hivataltól (OH) kapott adatok szerint a hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű tanulók létszáma a 2018/19-es tanév óta 128 829-ről 117 574 főre változott. A több mint 11 ezres csökkenés azt jelenti, hogy 8,7 százalékkal lett kevesebb rászoruló diák a köznevelésben – idézte a Magyar Nemzet.

A fenti kategóriákba azon alacsony jövedelmű családok gyermekei tartoznak, akiknek a szüleik iskolázatlanok (legfeljebb nyolc általánost végeztek), esetleg tartósan munkanélküliek is vagy elégtelen lakókörülmények között élnek. Akinél ezek közül legalább két tényező fennáll, az halmozottan hátrányos helyzetűnek tekinthető.

Mindeközben a demográfiai változások okán a teljes tanulói állomány is csökkent ugyan, de jóval kisebb mértékben.

A szakközépiskolákban a legnagyobb a változás

Ha iskolatípus szerint vizsgáljuk az adatokat, azt láthatjuk, hogy az általános iskolások 13,2 százaléka számít hátrányos helyzetű vagy halmozottan hátrányos helyzetű besorolásúnak, 0,9 százalékkal kevesebben, mint tavaly.

A gimnáziumokban különösen kevés a rászoruló diák, mindössze 1,7 százalék tartozik a két fenti kategóriába, körülbelül fél százalékkal kevesebben, mint egy évvel ezelőtt.

A szakgimnáziumokban szintén viszonylag jók az arányok: az idei 4,2 százalékos mutató 0,7 százalékkal jobb a 2018-asnál. A szakközépiskolákban és a sajátos nevelési igényűekkel foglalkozó szakiskolákban viszont nagyságrendekkel rosszabb a helyzet, előbbiben a diákok 17, utóbbiban 25 százaléka hátrányos helyzetű. Örvendetes viszont, hogy az arányok kedvező változása éppen a szakközépiskolákban a legjelentősebb, 1,7 százalékos.

Kevesebb diákot veszélyeztet a lemorzsolódás

Mivel a lemorzsolódás főleg a nehéz körülmények között élő gyermekeket fenyegeti, az évek óta tartó kedvező tendencia a korai iskolaelhagyást is jó irányba befolyásolja. Jelenleg országosan 12 százalék körüli azoknak az aránya, akik végzettség megszerzése nélkül, idő előtt fejezik be a tanulmányaikat.

A veszélyeztetettek aránya a szakgimnáziumokban 12,21 százalékról 8,55 százalékra, a szakközépiskolákban 18,03 százalékról 14,83 százalékra változott az elmúlt tanévben. Veszélyeztetettnek egyébként az számít, akinek az átlageredménye közepes alatti vagy az előző tanévi átlagához képest legalább 1,1 érdemjegyet ront.

(fotó: Shutterstock)