Kérdés: Egy házaspár Falusi CSOK-kal szeretne ingatlant venni. A megvásárolni kívánt ház fűtéséhez a gázcsonk a kapu előtt ki van építve, de fűtőtest nincs felhelyezve az ingatlanban. Így igénybe lehet venni korszerűsítésre a Falusi CSOK-ot?

Válasz: Igen, mert a 17/2016. (II.10.) Korm. rendelet 19/B. § (1) bek. a) pontja alapján a gáz közműszolgáltatás bevezetéséhez, illetve belső hálózatának kiépítéséhez, a c) pont alapján pedig a központi fűtés kialakításához igényelhető a korszerűsítési célú CSOK összeg. Ilyen esetben a 19/C. § (1) bek. alapján nem akadály, ha a lakás egyedi fűtési móddal nem rendelkezik, ugyanakkor a (2) bek. alapján az igényléskor nyilatkozatban vállalni kell, hogy a megvásárolt lakás a korszerűsítést követően eleget tesz az előírt lakhatási feltételeknek, így az egyedi fűtési móddal rendelkezésnek is. A korszerűsítési munkák befejezésére 3 év áll rendelkezésre.

Kérdés: Kikötötték az előző tulajdonosnak a közműveket az ingatlanból, de az ügyfél szeretné Falusi CSOK-kal megvenni. Van erre kizáró ok?

Válasz: Nincs, a 19/C. § (1) bekezdése alapján lehetséges.

Kérdés: Az ügyfél tulajdonában áll egy preferált kistelepülésen lévő ingatlan. Az a terve, hogy az ingatlant átíratja egy barátjára (nem közeli hozzátartozó), utána pedig visszavásárolja a Falusi CSOK program keretében, és korszerűsíti, bővíti. A hitelintézet elutasíthatja emiatt?

Válasz: A jogszabály ezt elvileg nem zárja ki, de a kettős vagyonszerzési illetékfizetés (egyszer a barát helyett, egyszer pedig saját nevében), valamint az ügyvédi és egyéb díjak, költségek, illetve az időbeli átfutás miatt nem valószínű, hogy megéri az az 50 %-os támogatási különbözet, amelyre így szert tehet az ügyfél ahelyett, hogy egyszerűen a meglévő ingatlana korszerűsítésére/bővítésére igényelné a fele támogatási összeget.

Kérdés: Ha Falusi CSOK segítségével megvásárolják a szomszéd ingatlant, akkor összenyithatják-e a két házat a korszerűsítési munkálatok után? Ikerházról van szó, aminek az egyik fele az ügyfél tulajdona. 2015-ben kaptak 1,5 millió CSOK-ot. Azt az információt kapták, hogy ha teljesítik a 10 éves bentlakási kötelezettségüket a megvásárolni kívánt ingatlanban, akkor megtarthatják a mostanit is, és a különbözetet (3,5 millió Ft) kaphatják meg vásárlásra, viszont akkor nem nyithatják egybe a két ingatlant. Az alábbi megoldási javaslat járható csak az ügyfél számára?

Válasz: Ha a korábbi ingatlant is megtartják, akkor meg kell várniuk a korábbira a 10 éves bentlakási kötelezettség lejártát – VAGY visszafizetik az arra felvett 1,5 millió Ft-ot, és akkor már nincs gond az egybenyitással, hiszen akkor már nem kérhető számon a régebben vett ingatlanban való bentlakás.

(fotó: Shutterstock)