1. Készítsünk neki színes íróasztalt

Minden felnőtt tudja, hogy a színes íróasztal inspirálóan hat a kreativitásra és a termelékenységre is. Olyan eszközökkel, tárgyakkal kell díszíteni a gyermekét is, amelyek motiválják. Színes ceruzák garmada, matricák, színes papírok segítenek, hogy a házi feladat megírása sokkal szórakoztatóbb legyen.

2. Jutalmazzuk meg

Jutalmazni a háziért? Nem ellentmondás ez? Kicsit sem, ráadásul ha jól csináljuk, igazán hatékony lehet. Nem csak étellel, itallal, vagy játékkal lehet jutalmazni, hanem egy órás plusz tévézéssel, vagy társasjátékkal is.

3. Dicsérjük meg

A jutalom persze nem kell, hogy kézzelfogható legyen. Szavakkal is jutalmazhatunk, a gyermekek nagyon is törődnek azzal, hogy a szüleik kedvében járjanak. Ez is motiválhatja őket a házi megírására.

4. Dolgozzunk ki követhető, korrekt rendszert

A legtöbb gyermek jobban működik, ha egy bizonyos ritmus, rutin szerint telnek a napjai. Lehet a házi írás órája a hazaérkezés után, vagy előbb ehet és utána írja, vagy előbb akár játszhat a számítógépével és csak azután kezd bele, mindegy. Csak legyen állandó ritmusa.

5. Hagyjuk, hogy ő döntse el, mikor ül neki

Ha amúgy is nehéz rávenni, hogy olyasmit csináljon, amit nem akar, akkor a legjobb, ha ő hozhatja meg a döntést, mikor csinálja a nem szeretem dolgot. Önmagát is ő ismeri legjobban, jó döntést fog hozni – nyilván bizonyos keretek között.

6. A technológia használata

Mivel a gyermekek nem (sem) szívesen teszik le a telefonjukat, vagy a tabletjüket, engedhetjük nekik a használatot a házihoz – természetesen megint csak megfelelő keretek között. Sok alkalmazás, oktatóprogram és oktató műsor is elérhető az interneten. Használjuk ki őket!

7. Legyen a házi az ő felelőssége

A legjobb módja annak, hogy a gyermek felelősséget tanuljon, ha ráhagyjuk a házi feladat elkészítését. A cselekedeteik közvetlen hatását és eredményét fogják megtapasztalni, ha hagyjuk, hogy a házi feladatuk az ő felelősségük legyen.

(csalad.hu)