Nagy János, a kötet szerzője és főszerkesztője, volt birkózó olimpikon a könyv szerdai bemutatóján kiemelte: az ötéves projekt lezárultával egy álma vált valóra, és lett annak kézben is fogható eredménye az enciklopédia megjelenésével.

– A könyv az aktuális nyári és téli olimpiai sportágak bemutatása, valamint azok népszerűsítése céljából íródott. Miután angolul is elkészült, könnyen lefordítható, kiadható számos más nyelvre – emelte ki Nagy János. Hozzátette: az enciklopédia segítségével az olvasók átfogóan megérthetik a sportágakat, amelyeknek ezzel széles körben bővíthető a háttérbázisa.

– A könyvben kellő szakmai potenciál van ahhoz, hogy a fiatalok érdeklődéssel forduljanak a sport felé, mert biztos vagyok benne, hogy mindenki talál számára megfelelő sportágat, amelyben örömét leli, kiteljesedhet, eredményeket érhet el – hangsúlyozta.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár kiemelte: a hiánypótló kiadvány bemutatja az összes olimpiai sportágat, amelyet mindenkinek ismernie kell. Hozzátette: a könyv nemcsak hazai, hanem nemzetközi karriert is be tud futni, így a sport mellett jó hírét viszi a világban a magyar szerzőknek is.

– A témához kacsolódóan mindenki minden kérdésre választ kap a könyvből: kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek, gyerekek és szülők. Utóbbiak azokra a kérdésekre tudják a válaszokat, amelyekkel korábban ők maguk is szembesültek, átéltek, amelyeket ismernek. A gyereket viszont több helyről érheti impulzus, amire a könyv segítségével, annak elolvasását követően tud választ adni a szülő – mondta.

Kiemelte: a könyv nemcsak a gyerekekről szól, mert felnőttként is lehet sportágat találni és választani, sportállamtitkárként pedig különösen fontosnak tartja, hogy lehetőség szerint mindenki sportoljon.

– Ez az egyetlen olyan eszköz a kezünkben, amellyel saját magunk tudjuk megőrizni az egészségünket. Ennek köszönhetően válhatunk sikeres sportnemzetből sikeres sportoló nemzetté.