Számos olyan család akad, akik a korábban lakáscélra felvett hiteleiket szeretnék valamilyen úton-módon visszafizetni jobb konstrukcióban, mint amilyen eredetileg volt, ily módon sokakban felmerül, hogy esetleg az állami támogatások ebben segítségükre lehetnek. A jó hír az, hogy valóban van olyan helyzet, amikor ez lehet a megoldás.

– Amennyiben július 1. után harmadik gyermeket vállalnak ezek a családok, akkor a fennálló kölcsöntartozásuk 4 millió Ft-tal csökkenthető – kezdi válaszát Görög Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője. – Ezt követően minden további gyermek születése után újabb 1-1 millió Ft-tal lehet csökkenteni a tartozást, de természetesen csak legfeljebb a tartozás erejéig.

Használt lakásra mi jár?

Sok olvasónk nem szeretne, vagy nem tud vadonatúj lakást vásárolni, de szívesen vennének másik, használt ingatlant. Nekik is van arra lehetőségük, hogy igénybe vegyenek állami támogatást.

– Ha például van már két gyermek a családban, és nem terveznek újabbat, akkor használt lakás vásárlásához 1,430 millió Ft támogatás jár – mondja a szakértő. – Ám ez az összeg a falusi CSOK hatálya alá tartozó településeken július 1. után akár 2,6 millió forint is lehet. Ennek legfeljebb a fele használható fel a lakás megvásárlására, a másik legalább fele pedig korszerűsítésre vagy bővítésre. Ezen túlmenően július 1.-től 10 millió Ft kamattámogatott kölcsönt is lehet igényelni, aminek a kamatozása maximum 3% lesz.

Ha váratlanul érkezik egy kicsi…

Ám az előbbiek némileg másként alakulnak, ha a pár házasságban él, legalább egyikük 40 év alatti, és 1 gyermeket vállalnak a következő 4 évben.

– Ez esetben 2,2 millió Ft jár használt lakásra, kistelepülésen július 1-től 10 millió Ft-os CSOK támogatás kérhető, itt is maximum fele arányban vásárlásra, a többi részben bővítésre/korszerűsítésre felhasználható módon. A fent is említett kamattámogatott kölcsön összege pedig 15 millió Ft-ra nő. 8 éven belül, két további gyermek vállalása esetén a CSOK összege 2,75 millió Ft-ra emelkedik, de kistelepülésen továbbra is 10 millió Ft. A kamattámogatott kölcsön keretösszege nem változik – teszi hozzá Görög Norbert. – Előfordulhat az is, hogy bár nem vállalnak további gyermeket, mégis újabb születik. Ilyenkor gyermekenként 400 ezer Ft utólagos CSOK támogatás kérhető, mely a fennálló jelzálog-hiteltartozásból írható jóvá.

Nem kell, hogy nagyobbra cserélje

Felvetődik a kérdés, használt ingatlan vásárlása esetén feltétel-e az, hogy nagyobb legyen az új ingatlan, mint a régi.

– Ha a megvásárlandó lakóingatlanra nem vettek fel szocpol kedvezményt vagy CSOK-ot előzőleg, akkor nem feltétel, hogy az a korábbi, értékesített lakásnál nagyobb legyen! Viszont két gyermek esetében a hasznos alapterülete lakás esetén nem lehet kisebb 50, családi háznál 80 m2-nél, és további gyermekenként újabb 10-10 m2 számítandó 4 gyermekig bezárólag. Emellett meg kell felelni a minimális közművesítettségi, komfortossági, statikai feltételeknek.

A szakértő még azt is hozzátette, hogy az ingatlan vételára nem esik korlátozás alá!