A sugárzás elleni védekezés gyermek és serdülőkorban azért is elengedhetetlen, mert a testfelszín 18 éves korig kapja meg az egész életre szóló káros UV-sugárzás 80 százalékát.

Amire figyeljünk

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet a nyaralási főszezontól függetlenül arra hívja fel a figyelmet, hogy a napszemüvegeknek különösen fontos szerepe van a szóródó fény kiszűrésében is, nemcsak nyáron a szabadban vagy télen a hóban. Az UV-B sugárzás a felszínre jutó napfény mintegy 0,5 százaléka, de a legtöbb akut és krónikus elváltozásért felelős.

Kőhidy Tamás optikus a csalad.hu-nak elárulta, milyen a jó napszemüveg, mire figyeljünk a vásárláskor.

1. Szűrje ki a teljes UV-spektrumot 400 nm-ig. Ennek garanciája, hogy a napszemüveget lehetőleg optikában vásároljuk, és legyen rajta feltüntetve az „UV400 CE” jelzés.

2. Szűrje ki a látható fény 75-80 százalékát, különös tekintettel a kék és lila színre.

3. Egyenletesen legyen színezve, ne torzítsa a képet. Az sem mindegy, hogy milyen árnyalatú a lencse. A szürke, a barna és a borostyánsárga lencse nem befolyásolja a színlátást. A sárga javítja a kontrasztérzékenységet, de kicsit megváltoztatja a színeket. A zöld csökkenti a csillogást, kiszűri a káros kék sugarakat is. A piros sportoláshoz kiváló, mivel a zöld háttér előtt növeli a kontrasztot.

4. A napszemüveg formája anatómiailag kövesse az arcot, a lencse lehetőleg fedje le a teljes látóteret, és oldalt is árnyékoljon a hátulról-oldalról érkező sugarak ellen.

5. A jó gyermek- és sportszemüveg alapanyaga rugalmas, törhetetlen, jellemzően polikarbonát. Érdekesség, hogy a 40-es években elterjedt kemény kontaktlencse alapanyaga is annak a felfedezésnek köszönhető, hogy a világháborús vadászgépek plexiből készült szélvédőjének szilánkjai a szemben maradva – ha nem volt egyéb fertőzés – nem nagyon okoztak problémát. Éppen ezért lehet, hogy a gyerekek napszemüvegeihez is hasonló anyagot használnak.


(kép: shutterstock)