csalad.hu - Fiatalok életkezdési támogatása és Babakötvény
CSALAD.HUAhol otthon vagy!
Befektetés a jövőbe
Fiatalok életkezdési támogatása és Babakötvény
Dudás Ágnes
2019. máj. 1. 11:47
Támogatások, kedvezmények
Életkezdési támogatásra minden 2005. december 31. napja után született, Magyarország területén élő magyar gyermek jogosult.

A támogatást nem kell igényelni, a Magyar Államkincstár a gyermek születését követően automatikusan megnyitja a gyermek nevére az életkezdési letéti számlát. A Kincstár erről értesítést küld a szülőknek, valamint tájékoztatja őket a tudnivalókról.

Az életkezdési támogatás összege 42 500 forint. A számlán elhelyezett összeg egészen addig, amíg a gyermek nagykorú nem lesz, az inflációval megegyező mértékkel kamatozik. A megtakarításról a 18. életévét betöltött gyermek rendelkezhet.

Az életkezdési támogatás Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásával gyarapítható. A Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitásához személyesen kell bemenni a Magyar Államkincstár bármely állampapír-forgalmazó ügyfélszolgálatára.

A Start-számlára további összegek fizethetők be, amelyek után állami támogatás jár. A Start-számlán lévő megtakarításokat a Magyar Államkincstár automatikusan Babakötvény típusú állampapírba fekteti, amely az életkezdési letéti számlánál évi 3 százalékponttal magasabb kamatprémiumot fizet.

Bővebb információt találnak a fiatalok életkezdési támogatásáról, a Kincstári Start-értékpapírszámláról és a Babakötvényről a www.allamkincstar.gov.hu, a www.allampapir.hu/allampapirok/BABA illetve a https://www.babakotveny.hu/ oldalon.