A hathetes nyári kurzust követő zárókoncerten mintegy negyven produkciót hallhatott a közönség: gitáros, szaxofonos, énekes előadások, jazzformációk és klasszikus zenét játszó fiatalok is felléptek.

– Minden évfolyamban nehéz anyagi körülmények között élő, tehetséges fiatalok vesznek részt a képzésen, akik a legjobb tanároktól sajátíthatják el a különféle technikákat – mondta Snétberger Ferenc, a központ művészeti vezetője, akinek pedagógiai modelljét és módszertanát követik a kurzusok.

A fiatalok, a meghívott vendégek, a szülők és családok, a stáb tagjai és az érdeklődők közösen ünnepelték a zenét a nyári estébe nyúló koncerten. A Központ különleges környezete és a muzsika hangjai utánozhatatlan hangulatot és különleges élményt varázsoltak.

Sok fiatal kap lehetőséget

A Snétberger Zenei Tehetség Központ a Liszt- és Kossuth-díjas gitárművész, zeneszerző Snétberger Ferenc pedagógiai modelljét és módszertanát követve 2011 júniusa óta Felsőörsön működik. Minden évfolyamban kb. 60, 10-22 éves, különlegesen tehetséges, hátrányos helyzetű, többségében roma diák részesül egyéni zenei képzésben.

– A hallgatók közül sokan nehéz körülmények közül érkeznek. Azért jönnek, mert tanulni akarnak, ugyanakkor segítséget is kérnek az akadályok legyőzéséhez... Büszke vagyok rá, hogy többen felsőfokon tanulnak tovább, mások külföldre mennek – nyilatkozta a papageno.hu klturális magazinnak korábban Snétberger Ferenc.

Mentorok segítik a diákokat

Az alapító és művészeti igazgató elengedhetetlennek tartja a diákok kurzusok közötti előmenetelének mentális támogatását, ezért mentor-rendszert működtet. Minden diákra egyéni fejlesztési tervet dolgoznak ki, amely mind zenei téren, mind a szociális képességek terén tudatos, hosszútávú, folyamatos és fenntartható fejlődést tesz lehetővé.

Kiemelkedő művész-tanárok és kiváló mentorok dolgoznak azon, hogy a diákok a tárgyi tudás mellé reális pályaképet, jó önismeretet és elérhető célokat kapjanak.

Évről évre számos diák tesz sikeres felvételi vizsgát valamely zenei szakgimnáziumba vagy zenei felsőoktatási intézménybe, itthon és külföldön egyaránt.

Fellépések fesztiválokon és külföldön

Számos hazai (többek között: Művészetek Völgye, Szent István Bazilika, Várkert Bazár, Ördögkatlan Fesztivál, Sziget Fesztivál, Magyar Rádió Márványterve, Vigadó) és külföldi fellépésben vállalnak közreműködést, lényeges tapasztalatszerzési lehetőséget teremtve ezzel a fiatal tehetségek számára. A határon túl játszottak már Berlinben, Londonban, Izraelben, Ausztriában, Norvégiában, Szlovákiában, Bulgáriában és Olaszországban is.

A Központ anyagi hátterét évről évre a Nemzeti Tehetség Program biztosítja, amelynek keretében belül nem csak maga a Központ, hanem a diákok is számos ösztöndíjat, hangszervásárlási lehetőséget kaptak az elmúlt időszakban.