Ha betartják a szigort, azzal a kormány vállal ugyan egy zökkenőkkel tarkított évet, de hosszú távon nagyon hasznos az intézkedés – mondta a Magyar Nemzetnek Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora annak kapcsán, hogy 2020-tól egyetlen alap- és osztatlan szakra sem lehet bekerülni középfokú komplex nyelvvizsga nélkül. A javaslat élénk szakmai vitát generált, mert várhatóan sokakat kiszorít a felsőoktatásból.

A szigorítás ötlete nem új, már a ­2014-es felsőoktatási stratégiában megfogalmazódott. A Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke úgy véli, korrekt lépés volt a kormány részéről, hogy a feltétel teljesítésére hatéves határidőt szabott.

"Hiszem azt, hogy még a legtalpraesettebb diákoknak is szükségük van némi „gyengéd erőszakra”, határidőre. Nem tudom, hogy aki most eszmélt, össze tudja-e kapni magát a következő tanévig, de az biztos, hogy hat év a kevesebb akaraterővel rendelkező diá­kok számára is elég" – fogalmazott Józsa János, aki szerint hatástanulmányt kellene készíteni a bevezetés előtt, hogy látható legyen, hogyan hat a szigorítás.

A rektor kiemelte: tudatosítani kell a diákokban, hogy a nyelvvizsgát nem a felvételi miatt kell megszerezniük, hanem azért, mert középfokú nyelvtudás birtokában teljesen más szintről kezdhetik meg egyetemi tanulmányaikat.

"Nem az óraszámok emelésével, hanem a módszertani hatékonyság fejlesztésével és a diákok motiválásával javíthatunk érdemben a középiskolások idegennyelv-tudásán" – véli Kiszely Zoltán, a BME Nyelvvizsgaközpont vezetője. Szerinte a közoktatásnak képesnek kell lennie arra, hogy ne csak az elit iskolákba járó gimnazisták tudják letenni a B2 nyelvvizsgát, hanem az átlagos iskolákban tanulók is.

"Korábbi szakértői nyilatkozatok alapján tudható, hogy a felvételizők körülbelül fele nem rendelkezik nyelvvizsgával, és az is, hogy az országban több tízezer hallgató van, akik a nyelvvizsga hiányában nem kapták meg a diplomájukat" – hangsúlyozta a szakember, aki valószínűsíti, hogy a szigorítás nyomán sokan el fognak esni az azonnali bejutástól.

"Lehetséges, hogy nekik a felvételi a nyelvvizsga pillanatnyi hiánya miatt csak második vagy harmadik próbálkozásra fog sikerülni" – jegyezte meg.