Áprilistól október végéig kerületről kerületre vándorol egy fasor Bécsben, hogy ezzel is a fák városi klímára gyakorolt jótékony hatására hívják fel a figyelmet - számolt be Bécs Város Külképviseleti Irodája. A mobil fasor Währingben, az Antonigasse 20. előtt kezdi turnéját, ahol egy hónapig marad. Ezt követően még öt kerületben varázsolnak zöld oázist a szürke házfalak közé.

A fasor tíz fából, mezei juharból és madárberkenyéből áll, amelyek jól bírják a városi környezetet. A 3,5 méter magasra is megnövő fákat polipropilén szálból szőtt speciális tartókba ültetik, amelyek biztosítják, hogy a felesleges víz elfolyhasson, ugyanakkor ne száradjon ki túl gyorsan a növény gyökérzete.

A vándorfasorhoz egy négy asztalból és padokból álló pihenőhely is tartozik, ahol a lakók információkat kapnak arról, milyen fontos szerepet játszanak a városi fák a klímaváltozás negatív hatásainak és a hősziget-jelenség ellensúlyozásában. Ezen kívül azt is megtudhatják, mit tesz a kerületük a fák és a zöldterületek védelme és növelése érdekében. A lakóközösségek rendezhetnek itt információs napot vagy pikniket, de az utcabeliek akár le is ülhetnek a fák árnyékában pihenni és beszélgetni egyet.

A fák gondozását mindig az ott lakók végzik, és lehetőség szerint teherkerékpárral szállítják az új helyükre.