csalad.hu - Első házasok kedvezménye
CSALAD.HUAhol otthon vagy!
Befektetés a jövőbe
Első házasok kedvezménye
Dudás Ágnes
2019. jún. 27. 8:54
Első házasok kedvezménye
Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot csökkenti.

Ha a házaspár legalább egyik tagja az első házasságát köti, akkor a házastársak együttesen havonta nettó 5.000 forinttal csökkenthetik a személyi jövedelemadójukat a házasságkötést követő 24 hónapig.

A házaspár azon tagja is jogosult e kedvezmény érvényesítésére, megosztására, akinek nem ez az első házassága. A bejegyzett élettársakra is jogosultak a kedvezményre, ezért a házastárs kifejezés alatt a bejegyzett élettársat is érteni kell.

Az igénybevétel feltétele a házastársak – adóbevallásban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető – nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyik házastárs veszi igénybe, vagy a kedvezményt megosztják-e.

Első jogosultsági hónapnak a házasságkötést követő hónapot kell tekinteni. A kedvezményt nem veszíti el a magánszemély akkor sem, ha időközben családi kedvezményre lesz jogosult vagy, ha a házasság megkötésekor a felek bármelyike már jogosult családi kedvezményre. Ilyen esetben az első házasok kedvezménye a családi kedvezményt megelőzően érvényesíthető.