Javultak a családalapítás feltételei, egyre többen hagyják el a szülői háztartást

A lap a K&H ifjúsági indexe alapján azt írja, sok fiatal távozott a mamahotelből, azaz elköltöztek a szülői házból. Az idei első negyedévben a 19-29 éves fiatalok 43 százaléka élt a szüleivel együtt. Ez lényeges csökkenést jelent a korábbi időszakhoz képest: felmérés több mint 6 éves történetében a szülőkkel élő fiatalok aránya folyamatosan 48-62 százalék között mozgott. A mostani eredmények alapján viszont 57 százalék él önálló háztartásban, jellemzően a nők és a dolgozó fiatalok.

  • A fiatalok többsége – 60 százaléka – jóban van a szüleivel.
  • A válaszadók kevesebb, mint fele, 43 százalék, érzi úgy, hogy elegendő ideje van a családjára.
  • A legtöbben – 47 százalék – azonban valamivel több időt tartanának ideálisnak.
  • A felmérésből az is kiderült, hogy a párkapcsolatát a megkérdezettek 80 százaléka érzi stabilnak, és mindössze
  • 9 százalékuk látja problémásnak.

Jöhet a család?

Az optimisták aránya rekordszintet ért el, soha nem volt még ilyen magas az elmúlt 6 évben.

A K&H ifjúsági indexe negyedévente megnézi a fiatalok családalapítási kedvét is, ez az idei első negyedévben kedvezően változott. A kutatásból kiderült, hogy az érintett korosztály tagjainak közel harmada – 31 százaléka – pozitív változást tapasztalt a családalapítás körülményeiben.

Az optimisták aránya rekordszintet ért el, soha nem volt még ilyen magas az elmúlt 6 évben. Azonban a pozitívan gondolkodóknál még mindig többen vannak azok (a válaszadók 34 százaléka és leginkább a budapestiek), akik a körülmények romlásáról számoltak be. Közel ugyanennyi fiatal, 35 százalék, pedig úgy érzi, hogy szerinte nem változott semmi.

A fiatalok a jövőt is pozitívan látják:

  • 40 százalék arra számít, hogy a családalapítást meghatározó tényezők javulni fognak a következő egy évben, ami újabb rekordot jelent.
  • 38 százalék látja úgy, hogy jövőre sem változik érdemben a helyzet, míg
  • 22 százalék – főleg a munkanélküliek – kedvezőtlenebb körülményekre számít.

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előrelépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági indexe, amely 2019 első negyedévében +20 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vesz részt, az adatfelvétel 2019. február 22. – március 5. között történt.