Átlagosan négytagú egy család, ennek alapján közelít a félmillióhoz azok száma, akik a CSOK segítségével tudtak lakást, házat vásárolni, felújítani. A költségvetésből eddig 300 milliárd forintot fordított a kormány a támogatásra. A demográfiai mutatókra is hatással van a lehetőség, hiszen 50 ezer gyermeket vállaltak a szülők a CSOK-hoz kapcsolódóan.

Csökken a hitel, ha jön a baba

Novák Katalin beszélt arról is a csalad.hu-nak, hogy júliustól új elemekkel bővül az otthonteremtési program. A Családvédelmi Akcióterv keretében a használt lakás vásárlásához is ugyanannyi kamattámogatott – maximum 25 éves futamidejű, garantáltan legfeljebb 3 százalék alatti kamatozású – hitelt lehet igényelni, mint új lakás esetén. Ez azt jelenti, hogy a kétgyermekesek, vagy a két gyermeket vállalók 10, a három, vagy több gyermeket nevelő vagy vállaló párok 15 millió forintot kaphatnak. Életbe lép a hitelelengedés is. Azok, akiknek egy gyermekük van, és érkezik a második baba, már a várandósság 3. hónapjától kérhetik, hogy a kölcsönből 1 millió forintot engedjen el az állam. A kétgyermekeseknél, ha érkezik a 3. baba, akkor 4 millió forintot engednek el, és minden további gyermeknél 1-1 millió forintot. Azok, akiknek már van három gyermekük, és érkezik a negyedik, utána 4 millió, és minden további baba után 1-1 millió forint hitelelengedésre számíthatnak.


Önerő lehet a CSOK-ból és a Babaváró támogatásból

Az államtitkár elmondta, hogy a 10 millió forintos szabad felhasználású Babaváró Támogatást is július elsejétől lehet igényelni, amit a CSOK-hoz hasonlóan önerőként is felmutathatják a hitelt igénylők.