Valerie Huber, az Amerikai Egyesült Államokat képviselő Department for Health and Human Services vezető politikai tanácsadója úgy fogalmazott: az ifjúságnak megtanítják a felelős döntéshozatalt, azt, hogy a fiatalok várjanak az első szexuális együttléttel, tűzzenek ki célokat maguk elé.

– Fontos a családtervezés, ez segít a várandósság elérésében vagy megakadályozásában. Gazdasági biztonsági hálót hoztunk létre a családoknak, segítjük a házasságkötésre készülő párokat, támogatjuk a kétszülős családmodell számának növekedését.

Támogatják az abortusz törvényt, fontosnak tartják, hogy ezt a nemzetközi jog szabályozza.

– Minden országnak megvan a joga ahhoz, hogy saját érdekeinek megfelelően kezelje az emberiség fejlődését elősegítő dokumentumokat. A nemzetek önmagukban is erősek, de együtt még inkább.



„Európa vesztésre áll a demográfiai versenyben”

Gál Kinga európai parlamenti képviselő azzal kezdte beszédét, hogy elmondta: a személyes célja az, hogy a családot, mint értéket jelenítse meg az európai politika porondján.

– Ám ez sajnos évről évre nehezebb, ma már szinte lehetetlen pozitív családképet megszavaztatni az európai parlamentben. Négygyermekes anyakét tudom, hogy családban élni jó – hangsúlyozta Gál Kinga. – Látjuk, hogy demográfiai tél köszöntött be Európára évekkel ezelőtt. Az elöregedő társadalom problémájáról naponta hallani, amit csak tovább ront az általános értékválság.

A számok azt mutatják, hogy Európa vesztésre áll a demográfiai versenyben. A riasztó demográfiai előrejelzések egyik lehetséges oka a családok válsága lehet.

– Európában két elképzelés verseng egymással: az egyik elképzelés szerint a migrációval kell megoldani a demográfiai válságot, ezzel szemben áll az a családpolitikai elképzelés, ami a családok megerősítésében látja a megoldást.

– Stratégiai fontosságú a családok szerepének megerősítése, mert a család nemcsak egy gazdasági és szociális rendszer, hanem a társadalom legalapvetőbb része – zárta gondolatait Gál Kinga európai parlamenti képviselő.