Nemzetközi fórumot rendez szeptember 5-én és 6-án az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága a Várkert Bazárban. A III. Budapesti Demográfiai Csúcs alkalmat kínál arra, hogy politikai szereplők, döntéshozók, egyházi és civil vezetők, a tudományos világ képviselői megoszthassák egymással elképzeléseiket és tapasztalataikat a demográfiai kihívásokról – ismertette a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Minden kontinensről érkeznek vendégek

Novák Katalin elmondta: az eseményre minden kontinensről érkeznek magas szintű képviselők, miniszterelnökök, államelnökök, miniszterek, közéleti szereplők, tudósok, családszervezetek képviselői. Gyakorlattá vált 2015 óta, hogy kétévente közösen gondolkodó emberek beszélgetnek arról, évtizedek múlva kik fognak élni Magyarországon, Európában, lesz-e keresztény Európa 50-100 év múlva.

– Magyarország Európa szívében van. Bármilyen irányt vesz a kontinens sorsa, az az ország jövőjét is meghatározza – fogalmazott.

Nem megkerülik, hanem orvosolják a problémát a magyarok

Az államtitkár rámutatott, hogy Európában komoly népességcsökkenés fenyeget. A születésszám annyira alacsony az országokban, hogy nem éri el a nemzetek saját fennmaradásához szükséges szintet. A csúcstalálkozón ezekről is szó lesz. Ami pedig hazánkat illeti: a magyarok nem megkerülik, hanem orvosolják 2010 óta a demográfiai kérdést.

– A magyar kormány szerint a demográfiai kihívásokat erős családpolitikával lehet megoldani – jelezte az államtitkár. Hozzátette, hogy az érdeklődők a bdselsoacsalad.hu oldalon követhetik élőben a találkozót.

Van elég hit a jövő építéséhez

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy a szervezet számára elsősorban a tanulás, az értékfelmutatás és az érdekvédelem miatt lesz fontos az esemény. Lehetőség nyílik tanulni egymástól meghallgatni a jó gyakorlatokat. A szervezet célja, hogy megmutassa: családban élni jó. Összességében úgy látta, Magyarországon is van megoldandó demográfiai feladat, de létezik rá magyar családpolitikai modell.

Vincze Ottó egykori válogatott labdarúgó is részt vesz majd a találkozón. Elmondta, hogy feleségével, a kézilabdázó Görbicz Anitával fontosnak tartják, hogy otthon, amikor együtt vannak, milyen alapértékeket adnak át gyermekeiknek. Úgy fogalmazott: a magyaroknak Európa szívében nagyon komoly múltjuk van, és megvan a hitük ahhoz, hogy a jövőjüket építsék.