Az ideálisan 9 hónapon át tartó várandósság itthon átlagosan minden tizedik esetben hamarabb megszakad. Az idő előtt érkező újszülötteket is jól képzett orvosok, intenzív ápolók várják a szülőszobán, majd a perinatális intenzív centrumba (PIC) helyezik át őket. Azonban a funkcionális szakellátás mellett más részletek is kiemelten fontosak. A szülők, akik a koraszüléssel járó viszontagságok és a gyermeküket érintő kockázatok miatt gyakran sokkos állapotban vannak, ilyenkor a kórház falain belül kényszerülnek huzamosabb időre kialakítani családi életüket.

A témában legnagyobb tapasztalattal rendelkező önkéntes szervezet, a Koraszülöttekért Országos Egyesület és a NaturAqua 2016 óta azon dolgozik, hogy hozzájáruljon a lehető legmegnyugtatóbb környezet biztosításához a koracsaládok számára, illetve támogassa a szülőket a tájékozódásban és ezáltal a PICik gyorsabb és hatékonyabb gyógyulását segítse elő.

Az elmúlt három évben baba-mamaszoba, kenguruzásra alkalmas helyiség, szoptatást segítő bútorok, gyászszoba, sterilizálást megkönnyítő eszközök, kényelmes fürdőblokk, hosszú távú berendezkedést lehetővé tevő elemek, hangulatot oldó dekorációk, és még számos más berendezés került a PIC-ekbe.

Az új cél a szülők mentális támogatása, tájékoztatása. A következő hónapokban egyebek mellett szakpszichológusok által vezetett beszélgetőkörökkel, az ország összes megyéjében csecsemő-újraélesztés és kisgyermek-elsősegély tanfolyammal, nyári KoRelax programmal folytatódik a munka.

„Kiszámíthatatlan, hogy a babák idő előtt érkezése jár-e szövődménnyel, és ha igen, akkor pontosan milyennel. Ezért a koracsaládoknak akár több szakember véleményére szüksége lehet. Általában több hetet kell várni egyetlen vizsgálatra vagy szaktanácsadásra.(…) fontos a koraszülöttségben nem érintettek figyelmét is felhívni a témára, és a teljes társadalmat is érzékenyíteni a koraszüléssel járó kihívásokra” – mesélte a kenguru-módszer világnapja apropójából rendezett KorExpon Földvári-Nagy Zsuzsanna, a KORE elnöke.

A koraszülés következményeinek feldolgozását segítő pszichológiai beszélgetős csoportok következő eseményei a koraszulott.com Facebook-oldalán elérhetők.