Az előadássorozat elején Varga Mihály pénzügyminiszter arról beszélt: ha egy országban megfelelőek a feltételek, akkor a családok több gyermeket vállalnak.

– A döntésbe senkinek sincs joga beleszólni, a politika szempontjából viszont ez azt jelenti, hogy a döntéshozóknak olyan országot kell építeni, ahol az emberek jól érzik magukat, a munkának presztízse van, a gyermeknevelést pedig segíti az állam. Ezen a területen a polgári kormány már segített – mondta. – A kabinet a magyar emberek érdekeire a családok megerősítésére és a gazdaság fejlesztésére fordítja az erejét, családpolitikájában a gyermekeket helyezi előtérbe. Segíti a fiatalokat abban, hogy annyi gyermekük legyen, amennyit szeretnének, a már meglévő gyermekek után pedig átveszi a terhek egy részét.

Emlékeztetett, hogy a kormány családbarát adórendszert vezetett be, ami 1 millió családnak jelent segítséget. A szülők 1900 milliárd forintnyi adó- és járulékkedvezményt vehettek fel 2010 óta. Megvannak a források a meghirdetett Családvédelmi Akciótervre is: 197 milliárd forint támogatás jut a magyar családoknak.

– Egyre népszerűbb az Akcióterv, eddig 36 ezernél többen vették igénybe valamelyik formáját. Babaváró támogatást 23 ezer fiatal vett fel, a nagycsaládosok autóvásárlási kedvezményével 11 ezren éltek. A lakásépítésre vagy vásárlásra fordítható kedvezmény is népszerű. A jövőben további segítségre számíthatnak a családok: a 2020-21-es tanévtől teljeskörű lesz a tankönyvellátás, a bölcsődei férőhelyek száma pedig 2010-hez képest már most a duplája, és tovább emelkedik. Emellett havi 40 ezer forint támogatást kaphatnak azok a szülők, akiknek gondot okoz a bölcsődei ellátás kifizetése.



Újra kell teremteni az értékeinket

– A pénz nem a legfontosabb húzóerő a családteremtéshez: igen fontosak az alapvető értékek, ezek döntenek mindenről – hangsúlyozta Philip Blond brit politikai filozófus, anglikán teológus, a ResPublica politikai intézet igazgatója.

Philip Blond előadásában felidézte, hogy az utóbbi időben a saját, egyéni örömök kergetése került előtérbe. Ezt a vállalkozások nyilvánvalóan kedvelik, hiszen ettől megnő az értékesítés, az egymásra való odafigyelés viszont sajnos eltompult, az értékek megkoptak, megváltozott a családi élet hagyományos gyakorlata, ami mind a gyermekvállalási kedv csökkenéséhez vezetett. Mint fogalmazott, a végletes önállóság, a túlzott autonómia megfertőzött minket, azt plántálták belénk, hogy nem tudjuk a saját személyiségünket kiterjeszteni, mert ebben a gyermekek megakadályoznak bennünket.

– Mi az az egyetlen dolog, amivel növelhetjük a gyermekvállalást? A házasságkötés – adta meg a választ a politikai filozófus. Vagyis a konzervatív ifjúság felemelkedése, a hagyományos családi normák visszatérése, amely az értékek visszahozásán alapul. Emellett a vallásos meggyőződés is olyan tényező, amely segíti a gyermekszületést.

Ám nyilvánvalóan alapvető a kérdés, hogyan tudjuk a hagyományokat és a modernizálást összekombinálni egy hipermodern kultúrában.

– Rá kell jönniük a nőknek, hogy nem kell választaniuk a karrier és a család között. Modern módszerekkel olyan életkörülményeket kell teremteni, hogy a gyermekekkel együtt is gazdag és sokrétű életet tudjanak az emberek élni. Újra kell teremteni az értékeinket, újra kell érzékenyíteni magunkat. Ha a gyermekes létet státusszá tesszük, értékké emeljük, akkor megnyerhetjük ezt a háborút – hangsúlyozta Philip Blond.