– Már lehet igényelni a Babaváró Támogatást, a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez (CSOK) kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt, a jelzáloghitelek elengedésének bővített változatát, és elindul a Nagycsaládosok Autóvásárlási Támogatása. Emellett folyamatosan növeljük a bölcsődei férőhelyeket, a jövő év elejétől pedig bevezetjük a legalább négygyermekes anyák személyijövedelemadó-mentességét, valamint a Nagyszülői GYED-et. Így lesz teljes a Családvédelmi Akcióterv. Télen megígértük, nyáron bevezetjük – fogalmazott Novák Katalin.

Hungarikumnak számít

A család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette többek között a Babaváró Támogatás részleteit.

– Olyan házaspároknak szól, akik még terveznek egy, kettő vagy három gyermeket. Ez a támogatás legfeljebb 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönként indul, amelyet az első gyermek megszületése után felfüggesztünk 3 évre, a második gyermek után újabb 3 évre szünetel a törlesztés, egyúttal a tartozás meglévő tőkerészének 30%-át is elengedjük, a harmadik gyermek megszületése után pedig egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a kölcsönből – mondta Novák Katalin.

– Tehát azok a családok, ahol a következő években megszületik három gyermek, 10 millió forintot kapnak, ennyivel bővül a mozgásterük. Tudjuk, hogy nem könnyű megteremteni fiatalon a saját egzisztenciát, ebben szeretnénk segíteni. Bízom benne, hogy minél többen élnek majd ezzel a lehetőséggel – fogalmazott az államtitkár, aki hangsúlyozta: ehhez hasonló támogatás nincs a világon, úgy is mondhatnánk, hogy hungarikumnak számít.

– Gondoltunk azokra is, akik július 1-je környékére várják a babájukat. Ezért annyiban módosítottunk a szabályokon, hogy bár a támogatás a jövőben született gyermekekre vonatkozik, a júliusi hónapra még mint kezdeti próbahónapra tekintünk, így az ebben a hónapban, július 31-ig született babák után is lehet Babaváró Támogatást igényelni – közölte Novák Katalin.

Könnyítések több irányból is

A Magyar Nemzeti Bank is tett egy olyan kedvező állásfoglalást, amely szerint nem ajánlja a bankoknak, hogy magasabb jövedelemhez kössék a Babaváró Támogatást, így azok a párok is felvehetik, ahol az egyik fél minimálbért keres. Emellett a támogatás 75 százalékát önerőként fel tudják venni a párok, és hitelkiváltásra is fordíthatják. Így minden célra felhasználható.

– Emellett tudjuk azt is, hogy vannak olyan családok, akik ugyan visszafizették a korábbi adósságukat, egy évig azonban még a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) listáján „passzív státuszú rossz adós”-ként szerepelnek. Az ő számukra is igényelhető lesz a Babaváró Támogatás – fűzte hozzá az államtitkár.

Az igénylés feltételei között szerepel, hogy a feleség 41 évesnél fiatalabb legyen, és a házaspár egyik tagjának legalább 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal kell rendelkeznie, így frissdiplomások is jogosultak a kedvezményre. Az igazolást a jogviszonyról a kormányablakokban lehet kérni, ha pedig az Országgyűlés elfogadja a vonatkozó törvényjavaslatot, akkor ingyenes lesz a támogatáshoz szükséges TB-igazolás igénylése. Az igazolás beszerzése után a kereskedelmi bankoknál lehet igényelni a Babaváró Támogatást.

Tesztautókra is felhasználható

A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása azoknak a családoknak igyekszik segíteni, ahol már legalább három gyermeket nevelnek, vagy az édesanya a harmadik babát várja és már betöltötte a várandósság harmadik hónapját. A támogatás a legalább 7 üléses új személyautó vásárlásához nyújt legfeljebb 2,5 millió forintos segítséget, de összege a gépkocsi vételárának legfeljebb a fele lehet. A kiszemelt autót zárt végű lízingszerződés esetén lízingelni is lehet

Novák Katalin emlékeztetett rá, hogy a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása szerint hitelfelvételkor teljes egészében beszámítható önerőként a támogatás. Emellett szintén könnyebbség, hogy a tesztautókra is lehet igényelni bizonyos feltételekkel: a legfeljebb 1 éve üzembe helyezett, legfeljebb 2000 kilométert futott tesztautókra szintén felhasználható. Fontos tudnivaló, hogy a támogatást – amelynek összegét nem kell előre finanszírozni – az államkincstáron vagy a kormányablakokon keresztül lehet igényelni, az ügyintézés pedig az autókereskedésekben zajlik.

Használt lakásra is jár a CSOK

Szintén igényelhető már a CSOK-támogatás mellé felvehető kamattámogatott, garantáltan három százalék alatti kamatozású kölcsön ugyanakkora összegben, mint az új ingatlanoknál, azaz két gyerek nevelése vagy vállalása esetén 10 millió, három gyereknél pedig 15 millió forint értékben. Ezzel együtt megszűnik a CSOK-kal vásárolt használt ingatlanok esetén a 35 millió forintos értékhatár.

Jelzáloghitel-elengedés

Novák Katalin azt is elmondta, hogy július 1-jétől kibővül a jelzáloghitel-elengedési program.

– Ha egy családban újabb gyermek születik, 1 millió forintot elengedünk a korábbi jelzáloghitelből, a harmadik gyermeknél pedig 4 millió forinttal csökken, majd minden újabb gyermeknél még 1 millió forinttal mérséklődik az összeg. Fontos tudni, hogy ez nem jár automatikusan, igényelni kell azt a kormányablakoknál – figyelmeztetett a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

2200 milliárd forint a családoknak

Mindeközben folyamatosan zajlik a bölcsődefejlesztési program is, hogy a kitűzött 70 ezer férőhelyet elérjék.

– Emellett növeljük a bölcsődékben dolgozók bérét, és a családi, munkahelyi bölcsődékért is kevesebbet kell fizetni, mert ezek is sokkal több támogatást kapnak a jövőben – tette hozzá.

– A jövő évi költségvetésben több mint 2200 milliárd forint jut a családok támogatására. Hiszünk abban, hogy a család a legfontosabb kincsünk, és a gyermekekben látjuk a jövőt. Azt szeretnénk, hogy évről évre egyre könnyebb legyen gyermeket vállalni és nevelni – fogalmazott Novák Katalin. – Egyetlen kormány sem költ ekkora összeget a családok támogatására, GDP-arányosan kétszer többet fordítunk erre, mint más országok – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy hol tájékozódhatnak a támogatásokról a családok, az államtitkár azt válaszolta, hogy a csalad.hu oldalon az általános kérdésekre kaphatnak az érdeklődők válaszokat, speciális kérdésekkel pedig a 1818-as hívószámot érdemes hívni, ahol a nap 24 órájában állnak rendelkezésre a szakemberek.