1. Edzünk otthon!

Az egyik legidőtakarékosabb, sőt legköltséghatékonyabb megoldás, ha ki sem kell mozdulnunk otthonról egy kis testmozgásért. Nem tarthat vissza minket sem az időjárás, sem az, hogy nincs kire bízni a gyermekünket, hiszen a pici alvásidejébe ez is beleférhet. Ma már egy kattintással, teljesen ingyen több száz rövidebb, hosszabb edzésvideó közül választhatunk. A Blogilates például szuper, ha zenés pilates-re vágyunk, a Fitness Blender, ha aerobikra, a Yoga with Adrienne pedig akkor, ha egy kis jógához lenne kedvünk. De csatlakozhatunk olyan magyar anyuka fitneszedzők oldalához is, mint a Gyerünk anyukám, ami köré egy kisebb közösség is épül, és egymást motiválják a formálódni vágyó édesanyák.

2. Fogjuk rövidre!

Egy bostoni egyetem nemrégiben végzett kutatása szerint a rövid edzések is épp olyan hatékonyak lehetnek, mint a hosszú tréningek. Végezhetünk például rövid köredzés jellegű gyakorlatokat. Alapos bemelegítés után egy percig csináljunk meg annyi fekvőtámaszt, amennyit bírunk, majd jöhetnek szintén egy percen keresztül a váltottlábas kitörések. Ezután egy perc helyben futás, majd egy perc hasizomgyakorlat következzen. Így 5 perc alatt egy komplett teljes testedzést beiktathatunk a napunkba, aminek a végén az izzadás is garantált.

3. Sportoljunk este vagy kora reggel!

A lényeg, hogy ismerjük saját magunkat. Mikor érezzük úgy, hogy az amúgy is fárasztó kisgyerekes napirendünkbe még bele tudnák sűríteni egy kis mozgást is? Akad, akinek korán elalszik este a gyereke, így ekkor jut idő egy kis mozgásra, másnak pedig reggel, a csemete ébredése előtt, a napfelkelte mellett sikerül beiktatni egy kis edzést.

A lényeg, hogy mozogjunk, hiszen ezt a testünk és a lelkünk egyaránt „meghálálja” majd!

4. Járjunk baba-mama tornára!

Ha az egyedül mozgás nem a mi kenyerünk, beiratkozhatunk olyan csoportos baba-mama tornákra, ahova vihetjük magunkkal életünk értelmét is. Ilyen a Maminbaba nevű hordozós latin fitness, a Kanga training vagy a Strollfit, de számos jógastúdióban vannak baba-mama jógaórák is. Némelyik fitneszteremben pedig vagy gyermekfelügyelet, vagy szintén anyukákat célzó edzések.

5. Menjünk sétálni!

Az egyik legegyszerűbb és legnagyszerűbb mozgásforma: csak berakjuk a gyermeket a babakocsiba és már indulhatunk is. Ráadásul egy amerikai kutatás szerint 18%-kal több kalóriát égetünk így, mintha csak magunkban indulnánk sétálni. Így 45 perc alatt akár 150-200 kalóriától is megszabadulhatunk, különösen, ha néhány emelkedős utcát is célba veszünk. Közben megállhatunk és a babakocsiba kapaszkodva egy-két tornagyakorlatot is elvégezhetünk.

(fotó: Shutterstock)