Nézzük 3 pontba szedve, miről ismerhető fel egy családbarát cég,  íme a teljesség igénye nélkül néhány ötlet.

1. Gyermek az irodában

Az iskolai szünetek alatt a csemetéink felügyeletét megoldani embert próbáló feladat. A cégek azonban jócskán tehetnek azért, hogy munkavállalóik ne ezen stresszeljenek. Néhány vállalat például a nyári szünidő idejére gyermekfelügyeletet biztosít a kicsiket nevelő dolgozók számára. Léteznek továbbá olyan irodák, ahol a szülő mellett ott lehet a gyermek is munka közben. Ezek olyan plusz dolgok, amiket nemcsak a nagyvállalatok engedhetnek meg maguknak, hanem a kisebb cégek is. Hiszen döntően szemlélet kérdése, hogyan áll a cégvezető a gyermekes munkavállalókhoz.

2. Kapcsolattartás a kismamákkal

Sosem könnyű visszatérni egy kismamának a munka világába jó pár év kihagyás után. Az édesanya tudatos készülése mellett nagyon fontos az is, hogy a munkáltató ne engedje el teljesen az anyuka kezét. A szülési szabadságon lévő édesanyákkal való aktív kapcsolattartás nem hagyja eltávolodni az anyát a munka világától, egyben visszatéréskor segíti a könnyebb beilleszkedést. Kisebb cégeknél ez hatékonyabban működik, hiszen egy kis csoport szorosabban tartja a kapcsolatot egymással. Nagyvállalatoknál akár formális programot alakítanak ki erre a célra, például hírleveleken keresztül tájékoztatnak, hívhatják meg a kismamákat a céges programokra, a változásokat prezentáló előadásokra.

3. Ne feledkezzünk meg az édesapákról sem!

A kisgyermekes családok túlnyomó részében még mindig az apa a családfenntartó, és ez bizony azzal jár, hogy csak késő este, valamint hétvégén lehet együtt a családjával. Szerencsére egyre több munkaadó figyelembe veszi az édesapa igényét, hogy minél több időt tölthessen a szeretteivel. A cégek tudatos családbarát szemléletére utal tehát az is, ha nemcsak a kisgyermekes édesanyák számára biztosítanak rugalmas munkavégzést, hanem úgy szervezik meg a munkafolyamatokat, hogy az édesapa is időben hazaérjen a munkából. Ehhez az is hozzátartozik, hogy délután 5 utánra már nem szerveznek bent megbeszéléseket. Megengedik az édesapának, hogy egy adott munkanapon néhány órát az irodában töltsön, a fennmaradó időt pedig az esti órákban dolgozza le az otthonában, illetve extra szabadnapokat adhatnak a törvényben előírtakon felül az apukáknak is.

+1 tipp: Keressük a családbarát védjegyet!

A Családbarát Hely tanúsító védjegy, ezen belül a Családbarát Munkahely egy olyan kiemelkedő, pozitív megkülönböztetés és hiteles minőségi tanúsítvány, ami miatt a munkavállalók szívesebben választhatják az adott céget. Egyfajta biztosítékot jelent ugyanis a dolgozók számára, hogy az, aki viseli ezt a címet, valóban megfelelő és elvárható módon működik. A családos munkavállalók cserébe nagyra értékelik ezt a fajta megbecsülést, ezáltal sokkal elkötelezettebbek és jobb teljesítményt nyújtanak, azt szeretnék, hogy a cég minél jobban működjön. A Családbarát Hely Tanúsító Védjeggyel így a dolgozó szülő és a munkaadó cég kölcsönösen jól jár.

(fotó: Shutterstock)