2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Solti Nemzetközi Karmesterverseny

2017. Szeptember 21. - 2017. December 16.

Október 3-án kezdődik 40 elődöntőbe jutott dirigens részvételével a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny a Filharmónia Magyarország szervezésében.

A versenyre 186 karmester nyújtotta be jelentkezését a világ negyven országából Kínától Oroszországon át Amerikáig, az előválogató után negyvenen jutottak az elődöntőbe - mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón.

Az eseménynek a budapesti Erkel Színház és a pécsi Kodály Központ ad otthont. Az első és második forduló október 3. és 10. között a Magyar Operaház Zenekara és a Győri Filharmonikus Zenekar közreműködésével zajlik majd, a döntőbe került 6 versenyző december 13. és 15. között a Pannon Filharmonikusokat vezényelve mérheti össze képességeit. A rendezvény december 16-án gálakoncerttel zárul, a fordulókat heti rendszerességgel az M5 kulturális csatorna tűzi műsorra.

Az első fordulóban nyitányokat, a másodikban áriákat, versenyműveket és egy szimfóniát, a döntőben szimfonikus művet vezényelnek a karmesterek - ismertette a megmérettetés részleteit Szamosi Szabolcs, hozzátéve: a versenyre egyebek mellett Chiléből, Ausztráliából, Makaóból és Lettországból is jelentkeztek, a fordulókba kilenc magyarországi születésű karmester jutott be.

A döntős mezőnyt Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere; Eötvös Péter zeneszerző; Alpaslan Ertüngealp, az Association des Artistes pour la Paix vezetője; Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója; Berkes Kálmán, a tokiói Musashino Zeneakadémia volt tanára; Antonio Moral, a Centro Nacional De Difusión Musical vezetője és Lesley Rosenthal, a New York-i Lincoln Center igazgatója zsűrizi. A verseny fővédnöke Áder János köztársasági elnök, védnöke Lady Valerie Solti, Solti György özvegye és Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár.

A Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny első helyezettje 20 ezer euró, a második 10 ezer euró, a harmadik 5 ezer euró díjazásban részesül, a pénzjutalmak mellett fellépési lehetőségek is szerepelnek majd az elismerések között.

(MTI)

Időpont: október 3. - december 16.

Helyszín: a budapesti Erkel Színház és a pécsi Kodály Központ

Bővebb információ.