2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Skanzen Majális

2018. Április 30. - 2018. Május 1.

A hatvanas-hetvenes évek mindennapjaiba, a szórakozás és kikapcsolódás könnyed formáiba is belekóstolhatnak a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum látogatói április 30-án és május elsején.

Irány a hatvanas évek! A Táncdalfesztiválok, víg majálisok, vurstlik és vattacukrok időszakába repít minket a Skanzen május 1-jei rendezvénye. A tavaly nyílt HÉ'67 kiállításunk is ezt a kort idézi meg, hiszen ez az időszak tekinthető a múzeum kezdetének is. Az idei majálison igazi korhű hangulatban ünnepelve várunk minden generációt. Berobog a Skanzen Robur, a Magtárban pedig különleges tárlatvezetés kalauzol el a hatvanas évek végét bemutató életmódkiállítás paneljei között.

VÍG MAJÁLIS (április 30 - május 1.)

Korabeli vurstli a Magtár előtt (körhinta, céllövölde, célbadobó, horgászós játék)

"ÁTVÁLTOZTATJUK" porták (korabeli smink, frizura, ruhák és fotózkodás)

MÁJUSKERT játszóudvar tavaszi játékokkal és májusfa-állítás

Kézműves programok (similabda, öltöztetős baba, rongybaba, papírsárkány, szélforgó, gombfoci, májuskosár)

Játékudvarok több helyszínen is korabeli játékokkal

(üveggolyó, snúrozás, társasjátékok stb.)

Diavetítés korabeli mesefilmekkel

Uutazás a Skanzen Roburral

13.30 - A bőcsi Rózsafa Hagyományőrző Egyesület Énekkarának műsora

(Felföldi mezőváros köztere)

KONCERTEK ÉS TÁNCISKOLA a Skanzen Vigadóban (máj. 1.)

11:00 - „Úgy táncolnék Veled…” – Tánc és illemtan kurzus

14:00 - Tolcsvay László és a FG-4 Illés - Fonográf Emlékzenekar

16:00 - The Qualitons & Németh Juci

KÖZLEKEDÉS mindkét napon:

A rendezvény ideje alatt a SKANZEN ROBUR is közlekedik az alábbi időpontokban: 9.30, 10.30, 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30

Indulás a bejárati épülettől, megállók: Szélmalom, Nyugat-Dunántúl tájegység, Bakony és Balaton-Felvidék tájegység, Felföldi Mezőváros tájegység

Egyéb közlekedési lehetőségek:

- Skanzen Vonat (10.00 és 16.00 között óránként indulással, minden óra egészkor - a látogatószám függvényében sűrített járat is előfordulhat)

- Skanzen Bicikli, kisszekér és roller bérelhető a bejárati épületben az Információs pultnál

SZAKMAI PROGRAMOK (április 30.)

he67_tarlatvezetes.jpg

// FILM //

11:00 - Filmklub

1968-as filmhíradó-részletek és a Balázs Béla Stúdió filmjei:

- Sára Sándor: Vízkereszt (1967, 12')

- Gazdag Gyula: Hosszú futásodra mindig számíthatunk (1968, 13')

Korabeli filmhíradókkal utazunk vissza az időben, majd a '67-es és '68-as rövidfilmek kapcsán Gelencsér Gábor filmesztétával, az ELTE BTK MMI Filmtudomány Tanszékének docensével a filmekről, a korszak filmművészetéről és a Balázs Béla Stúdióról beszélget Molnár József, a Skanzen múzeumpedagógusa.

Miként készülnek a tanyavilág lakói az Universitas együttes előadására, amelyen Shakespeare “Vízkereszt” c. darabja látható? Hogyan került be a városi értelmiségi köztudatba a falu, mint tematika? Milyen paradox helyzetet mutat be a másik film, amelyben Schirilla György a Budapest-Moszkva távfutása során részt vesz a Kenderesen megnyíló bisztró avatásán?

// DIVAT //

13:00 - A hatvanas évek divatjáról Rotschild Klára varrónőjével, Oravecz Grétivel Németh Szandra muzeológus-történész beszélget.

Kivetkőzés, konfekció, otthonka, miniszoknya, farmer, Tisza-cipő, falusi varrónők, Rotschild Klára. Az uniformizálódó öltözködéskultúra és a szocializmus sokszínű divatja. Az áruházakban elérhető gyári, konfekciós ruhák mellett megjelentek a Nyugatról csempészett ruhadarabok (orkánkabát, farmer, nejlonharisnya). Egyre több lehetőség volt a kisipari tevékenységre, egyre többen jártak varrónőhöz, és a hatvanas években megjelenő magazinokban (Ez a divat, Nők Lapja, Fürge Ujjak) közölt szabásminták alapján készíttettek egyedi, méretre készült ruhákat. A beszélgetésben betekinthetünk az elit művészekből, diplomaták hozzátartozóiból, külföldön élő magyar, és a világ egyéb tájairól érkező jómódú hölgyekből álló táborának leghíresebb magyar divattervező szalonjába, akiről 1967 decemberében a Life magazin közölt hosszú riportot.

// ÉPÍTÉSZET //

14:30 - A kockaházakról és a hatvanas évek lakásbelsőiről Katharina Roters fotográfussal és Szolnoki József képzőművésszel dr. Sári Zsolt néprajzkutató, a Skanzen főigazgató-helyettese beszélget

A hatvanas évektől rohamosan terjedt a falu utcaképét egyre inkább meghatározó új épülettípus: a kockaház. A kockaházak elterjedése nemcsak a típustervek megjelenésének, vagy a korabeli építészeti-esztétikai divatnak volt a következménye, de az elérhető alapanyagok is a városi minták falusi követését tették vonzóvá, mind gyakoribbá. Nem mondhatjuk, hogy teljesen egyforma lakóházak jelentek meg, de alapjaiban egy nagyon egységes, a korábbi faluképtől merőben eltérő, idegen, a városi mintákra emlékeztető típus jött létre. A kockaház a paraszti léttől való eltávolodás szimbóluma is volt. A beszélgetés során szó esik a kockaházak homlokzatán megjelenő motívumokról is. Hatott-e akár Vasarelly, akár a népművészet a megjelent motívumokra?

A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Fotó: Karabélyos Péter - Fortepan