2019-02-23 19:00:00 Csángó Bál a Millenáris parkban

Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila

2018. Február 9. - 2018. Február 10.

Komolyzenei koncerttel, valamint irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel emlékeznek József Attilára és a koreai költőre, Jun Dongdzsura február 9. és 10-én a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

2018-ban a Koreai Kulturális Központ és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös szervezésében valósul meg a február 9-én és 10-én zajló, „Párbeszéd Korea és Magyarország között: Yoon Dong-ju és József Attila” elnevezésű programsorozat, melynek keretében irodalmi és komolyzenei eseményekkel emlékezünk a két jeles költőre.

A február 9-én 15 órától megrendezésre kerülő irodalmi fórumon Kim Eung-gyo költő, irodalomkritikus és Yoon Dong-ju-szakértő tart előadást Kiket szeretett Yoon Dong-ju? címmel, mely által az érdeklődőknek lehetőségük nyílik arra, hogy jobban megismerjék és megértsék a fiatalon elhunyt költő életét és munkásságát. Yoon Dong-ju nemcsak lírai, hanem hazafias, ellenzéki költészetéről is ismert, melyet a koreai társadalom a japán megszállás alatt átélt kétségbeesése és szomorúsága jár át.

Shim Bo-seon professzor, költő és szociológus József Attila és a többes lét című előadása során osztja meg a magyar poétával kapcsolatos egyéni és kortárs koreai költők nézeteit, gondolatait a fórumon résztvevő magyar közönséggel. József Attila jól ismert a koreaiak számára, a munkásosztály életéről, reményeiről és reménytelenségeiről szóló verseinek köszönhetően.

Az előadásokat követően Karafiáth Orsolya költő, író, publicista, moderátor és performer beszélget a Koreából érkező költőkkel. Végezetül kerekasztal beszélgetésre invitáljuk a hallgatóságot, ahol megoszthatják gondolataikat a témákkal kapcsolatban.

Időpont: 2018. február 9. (péntek) 15:00

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Az eseményt megnyitja: Tverdota György irodalomtörténész, a József Attila Társaság elnöke, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora

I. József Attila

[Előadás] Shim Bo-Seon: József Attila és a többes lét

[Beszélgetés] Karafiáth Orsolya és Shim Bo-Seon

II. Yoon Dong-ju

[Előadás] Kim Eung-gyo: Kiket szeretett Yoon Dong-ju?

[Beszélgetés] Karafiáth Orsolya és Kim Eung-gyo

III. “Kérdések és válaszok” – beszélgetés a résztvevőkkel

A fórum magyar és koreai nyelven zajlik.

Az eseményekre való belépés ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.