2019-02-22 15:00:00 Rád hagyományozom

Őszi könyvtári napok Salgótarjánban

2018. Október 1. - 2018. Október 7.

Kiállítással, könyvbemutatóval, író-olvasó találkozóval is várják a látogatókat a salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár által szervezett Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényein; az intézmény többek között gyaloglást szervez a nők egészségéért, megemlékezik az aradi vártanúkra és "amnesztia hetet" hirdet azoknak az olvasóknak, akik nem vitték vissza időben a könyveket.

Molnár Éva igazgató a vasárnapig tartó programsorozat sajtótájékoztatóján hétfőn elmondta, hogy a rendezvények Salgótarjánban a Balassi Bálint Könyvtárban, a Beszterce-lakótelepi, a zagyvarónai és a Forgách-telepi fiókkönyvtárban zajlanak, de Nógrád megye több mint 90 könyvtára is csatlakozott az országos programhoz.

A Balassiban hétfőn kiállításmegnyitóval emlékeznek Iványi Ödönre, az intézmény egykori igazgatójára, majd a 2011-ben elhunyt Pál József író, költő, szerkesztő könyvtára ünnepélyes átvételére kerül sor, a köteteket a család ajánlotta fel az intézménynek.

Líra-túrát szerveznek kedden, a séta a városban található neves irodalmi alkotók szobrait érinti, irodalmi betétekkel tarkítva. A hétfőtől vasárnapig tartó programfolyamban bemutatják Barabás György: a földanya tojása - hímes tojás mintáink őskori szimbolikája című könyvét, Debreceni Boglárka A belső tó című regényét és Füst Antal Losonc regénye című munkáját. Harmadik-negyedik osztályosokat vár író-olvasó találkozóra Beck Andrea írónő, találkozhatnak az érdeklődők Földesi Kornélia amatőr költővel, a nagycsaládok olvasási szokásairól Keszthelyi-Mangó Gabriella tart előadást.

Kedden indul a Játék7, amelynek keretében minden nap kreatív feladatokkal, a meditációs mandalafestéstől közös mesealkotáson át családi kincseresésig várják a látogatókat.

Pénteken a megyei könyvtár tereit a Magyar Rákellenes Liga városi alapszervezetének adják át. Ekkor kerekasztal-beszélgetés lesz a finnországi népegészségügyi prevencióról, kihirdetik Az egészséges nő című fotópályázat eredményét, és kora délután figyelemfelkeltő séta indul zenés kísérettel a Fő térre.

Szombaton öt kilométeres távon a nők egészségéért gyalogolnak a résztvevők Eresztvénybe, ahol majd az aradi vértanúkra is megemlékeznek a somoskői vár alatti emlékparkban, de a könyvtárban tematikus könyvkiállítást is megnyitnak "... tizenhárom ragyogó csillag felülről őrzi népedet" címmel.

Vasárnap, a könyvtári napok 12. programsorozatának zárónapján tartják a korábban meghirdetetett irodalmi élménynapló díjátadó ünnepségét, a kicsik pedig a Vízipók, csodapók című interaktív meseelőadáson vehetnek részt az Óperenciás Bábszínház előadásában.

(MTI)

Időpont: október 1-7.

Helyszín: Balassi Bálint Megyei Könyvtár