2018-12-16 09:00:00 A Magyar Zene Háza alapérzéseit mutatja be egy jótékonysági koncert

Nemzetközi csellófesztivál Székesfehérváron

2018. November 25. - 2018. December 2.

Nemzetközi csellófesztivált rendeznek november 25. és december 2. között Székesfehérváron: a résztvevőknek nemzetközi hírű gordonkaművészek tartanak mesterkurzusokat, de lesznek zongorás egyéni órák, valamint különböző kamarazenei formációkban is fellépnek a hallgatók.

A témában tartott hétfői sajtótájékoztatón Szili Gabriella fesztiváligazgató elmondta, hogy a kiemelkedő tehetségeknek lehetőséget kívánnak adni tudásuk elmélyítésére. A mesterkurzusokat négy professzor - Marcio Carneiro (Brazília-Svájc), Olaf Niessing (Németország-Chile), Onczay Csaba (Magyarország) és Matias de Oliveira Pinto (Brazília-Németország) - tartja majd - tette hozzá.

A fesztiválon huszonketten vesznek részt, a résztvevők fele magyar csellista lesz. A külföldiek között lesznek brazil, görög, japán, chilei és német gordonkások is.

Cser-Palkovics András polgármester izgalmas eseménynek nevezte a fesztivált, amely méltó nyitánya lesz adventnek.

Szili Gabriella felidézte, hogy a négy nemzetközi hírű csellóművész és egyetemi tanár ötlete nyomán és közreműködésével 2015-ben, a németországi Lingenben rendezték meg az I. Európai Csellófesztivált KLingendeCelli néven. A négy csellista közül azóta még ketten elvitték hazájukba a nagyszabású fesztivált: 2016-ban a brazíliai Ouro Brancóban, 2017-ben pedig a chilei Talcában rendeztek hasonló eseményt.

Már csak Magyarország nem volt házigazda, de Székesfehérvár támogatásával ez is megvalósul - emelte ki a fesztiváligazgató, aki azt is elmondta, hogy a nagyközönség három alkalommal hallhatja az ifjú gordonkások játékát. A nyitóhangversenyen a Hermann László Zeneiskola dísztermében, a fesztiválkoncerten a Szent István Művelődési Központban, ahol az Alba Regia Szimfonikus Zenekar is közreműködik, valamint a záróhangversenyen, melyet a Hiemer-házban rendeznek.

(MTI)

Időpont: november 25. - december 2.

Helyszín: Székesfehérvár