2019-01-22 17:00:00 Stresszkezelés gyermekeknek

Napszédítők - újévköszöntő tánckoncert

2018. Január 13. - 2018. Január 13.

Napszédítők címmel ad újévköszöntő tánckoncertet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes január 13-án a Tisza-parti város sportcsarnokában.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta: januárban már hetedik alkalommal köszönti tánckoncerttel az újévet a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A tánckoncert műfaját Izaki Maszahiro karmester álmodta meg hét évvel ezelőtt - közölte.

A városban kiemelten fontos a kultúra, például évek óta köszöntik a világ magyarjait szilveszteri gálaműsorral a Szolnoki Szigligeti Színház művészei - mondta a város vezetője.

Patkós Imre, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft. ügyvezető-szakmai igazgatója elmondta: mintegy kétezer nézőt várnak az újévi tánckoncertre, amely eddig minden évben teltházas volt.

A mintegy 330 művész részvételével zajló produkció Liszt, Bartók és Kodály művészetén keresztül nem csupán a zene "mesebeli álomországába" röpíti el a hallgatóságát, hanem a néptánc leghitelesebb hazai előadóinak közreműködésével az autentikus magyar népzenei kultúra édes-keserű világába is elkalauzolja a közönséget - közölte.

Patkós Imre elmondta: az elmúlt hét év alatt a népi tánc, a mozgásszínház, a modern tánc, a balett és a versenytánc is szerepet kapott a szimfonikusok színpadán, a legjelesebb magyar művészeti együttesek közreműködésével.

Szólt arról, hogy az újévköszöntő produkciókban a szimfonikus zenekar mindig más-más arcát láttatta, az idei tánckoncert visszakanyarodik a legelső produkcióhoz, a magyarság és a népdalok világához. Aktualitását adja a záruló Kodály-emlékév: a magyar komponista halálának 50., születésének 135. évfordulója - számolt be.

A koncerten a Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara a Tánckánon című produkciójából mutat be részleteket, illetve a zenekar előadásában Liszt- Bartók- és Kodály-darabokat hallhat a publikum.

Elhangzik többek között Kodály Kállai kettőse, az Esti dal, Bartók Román népi táncai, de újra láthatja a szolnoki közönség az első tánckoncerten nagy sikert aratott Ecseri lakodalmast is.

A produkció házigazdája Ókovács Szilveszter, a rendező-koreográfus Mihályi Gábor lesz. Zenei rendező, karmester: Izaki Maszarhiro.

A koncerten közreműködik: a Magyar Állami Népi Együttes mellett a nyíregyházi Cantemus Vegyeskar, a kecskeméti Cantus Nobilis Kórus, a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus, a Váci Vox Humana Énekkar és a Szolnoki Kodály-MÁV Vegyeskar.

A sajtótájékoztatón elhangzott: 10 jeggyel kibővítik a szolnoki szimfonikusok által meghirdetett 30 Diák Grátisz elnevezésű akciót, amely keretében az elsőként jelentkező 30 diák ingyenesen tekintheti meg a produkciót.

(MTI)

Időpont: január 13. 19:00

Helyszín: szolnoki sportcsarnok