2018-12-15 08:00:00 Adventi hangverseny Martonvásáron

Múzeumok Őszi Fesztiválja Nyíregyházán

2017. Szeptember 25. - 2017. November 12.

Népmesei napokkal, a restaurátorok műhelytitkainak bemutatásával és irodalmi "kalandozásokkal és nyomozással" készül a nyíregyházi Jósa András Múzeum és a Sóstói Múzeumfalu a szeptember 25. és november 12. között megrendezendő Múzeumok Őszi Fesztiváljára.

A tíz rendezvényből álló programsorozat szeptember 29-én kezdődik a múzeumban a magyar népmese napjának megünneplésével, ebből az alkalomból diavetítéssel és élő hangszeres kísérettel illusztrálva mondják el a népszerű és kevésbé ismert népmeséket a kicsiknek - mondta Román Zoltánné múzeumpedagógus és Szabó Sarolta, a múzeumfalu igazgatója az esemény keddi, beharangozó sajtótájékoztatóján.

Az évforduló alkalmából a múzeumfalu is kitárja kapuit a gyermekek előtt, szeptember 28-án és 29-én Ruszkovics István (1867-1958) mesemondó négy meséjét dolgozzák fel sajátos módon az óvodások és a kisiskolások számára. Az őszi fesztivál október 2-án múzeumpedagógiai évnyitóval folytatódik, amelyen bemutatkoznak a városi és megyei közgyűjtemények, majd október 23-án az irodalmi találkozások című program keretében egy különleges túrára invitálják a közönséget: a kiállításokon keresztül vezető nyomozós játékban egy Nyíregyházához kapcsolódó történet bontakozik ki.

Az őszi szünetben, október 30-án a felsős tagozatosokat és a középiskolásokat várják az "éjszakai bekukkantóval", a kiállításokat zseblámpával, irodalmi és zenei aláfestéssel nézhetik meg a gyermekek. Román Zoltánné megjegyezte, októberben és novemberben két alkalommal a restaurátorok műhelytitkaiba pillanthatnak be a gyermekek és a felnőttek, ebből az alkalomból a pincétől a padlásig bejárhatják a Benczúr téri múzeumot és a különleges szakma fortélyaival is megismerkedhetnek.

A Sóstói Múzeumfalu a mesenapok után október elején szakmai nappal és workshoppal várja az óvoda- és múzeumpedagógusokat. A múzeumhoz hasonlóan itt is október végén és november elején tartják meg a szünetelő című programot, az idei szezont pedig a hagyományos Márton-nap zárja a Sóstói Múzeumfaluban.

(MTI)

Időpont: szeptember 25. - november 12.

Helyszín: Nyíregyházi Jósa András Múzeum, Sóstói Múzeumfalu

Bővebb információ.