2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Mennyei hang! - bemutató a Játékszínben

2018. Április 28. - 2018. Április 28.

Mennyei hang! címmel tart bemutatót a Játékszín: "a világ legrosszabb és legboldogabb" operaénekesnőjéről szóló vígjátékot Bánsági Ildikó és Gálvölgyi János főszereplésével, Bagó Bertalan rendezésében április 28-án tűzi műsorra a színház.

Peter Quilter darabját Galambos Attila fordításában mutatják be - mondta el a színház keddi budapesti sajtótájékoztatóján Bank Tamás igazgató.

Mint mondta, a Florence Foster Jenkins életéről szóló darab első bemutatóját 2005-ben tartották Birminghamben, majd mintegy húsz országában játszották. A vígjátékból készült 2016-os filmváltozatot Meryl Streep vitte sikerre.

Florence Foster Jenkins 1868-ban született, és a mai napig méltán viseli a világ legrosszabb operaénekesnője címet, ám előadásaira minden jegy elkelt, lemezt is készített, fellépett a Carnegie Hallban. Bagó Bertalan kiemelte: nem az az érdekes, hogy hogyan élt és halt, hanem maga a jelenség. Az énekesnő volt az első celeb, kitalálta, hogyan kell eladni a brandet, amit képviselt, ruháit is maga tervezte - mesélte.

Egy olyan világot teremtett meg, amely sokak számára vonzó, sokak számára nevetséges volt, de mindenképpen változást hozott - mondta, hozzátéve: számára ambivalens a történet, ugyan csodálja Jenkins akaraterejét, de nem érti, miért fordította energiáit a tehetségtelenségre.

Az énekesnő a dilettantizmus csúcsa, a dilettáns emberek védőangyala. Fellépései alkalmával a nézők nem tudták, hogy röhögjenek-e vagy sírjanak, de mindenképp hatalmas sikert aratott - mondta, hozzáfűzve: nem biztos, hogy az énekesnő tudta, hogy jól vagy rosszul énekel-e, de azt biztosan tudta, hogy mit csinál. Mindent legyőző exhibicionizmus vezérelte, Jenkins az akarat és a dilettantizmus furcsa egyvelege, amely nagyon hajaz a mostani világra - jegyezte meg.

Bánsági Ildikó elmondta: az énekesnő karakterét megformálni nagy lehetőség egy színésznő számára, őt is az érdekli, hogy mi motiválja ezt a nőt, akinek tettei mögött naivitást és zeneimádatot érez.

Az előadás dramaturgja Lőkös Ildikó, díszlet- és jelmeztervezője Vereckei Rita.

(MTI)

Időpont: április 28. 19:00

Helyszín: Játékszín