2018-11-21 10:00:00 Kolompos Együttes: Én elmentem a vásárba

Megnézhetjük a bronzkorpuszt Székesfehérváron

2018. November 5. - 2019. Január 5.

A nagyközönség is láthatja hétfőtől a székesfehérvári városházán azt a 13. század elejéről származó bronzkorpuszt, melyet a Szent István-székesegyházban zajló régészeti feltárás során találtak.

Az értékes lelettel kapcsolatban Cser-Palkovics András polgármester úgy fogalmazott, hogy "egy kis csoda lesz látható a következő hónapokban a városházán". A városvezető történelmi, hitéleti és kulturális szempontból is fontos eseménynek nevezte a korpusz megtalálását, amelyet minél több emberrel szeretnének megismertetni.

Spányi Antal megyés püspök úgy vélte, a jóisten ajándéka a korpusz. Megjegyezte, hogy ez a szakrális tárgy segíthet abban, hogy Szent István városa tovább erősödjön kereszténységében, városszeretetében egyaránt.

A Szent István-székesegyházban végzett feltárásokról Reich Szabina, a Szent István Király Múzeum régésze, ásatásvezetője tartott előadást. A szakember elmondta, hogy az ásatási munkák alapján rekonstrukciós vázlatokat készítettek, amelyek alapján egyértelművé vált, hogy a bazilika helyén egykoron egy négykaréjos templom állt, amelyet később bővítettek, illetve a törökök dzsámiként használtak.

Kiemelte, hogy a fellelt tárgyak közül minden kétséget kizáróan a román stílusú limoges-i korpusz (a keresztre feszített Krisztus testét ábrázoló szobrocska) a legértékesebb. A 13. század első harmadából, a tatárjárás előtti időkből származó, bronzból készült, zománcberakású korpusz feltehetően oltárkereszt vagy körmeneti kereszt funkciót látott el - tette hozzá.

A régész elmondta még, hogy nemcsak középkori, hanem barokk leletek is előkerültek az épület környékén fellelt kriptákból. Ezekben főleg rózsafüzéreket, feszületeket és liturgikus tárgyakat találtak.

(MTI, Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Időpont: november 5-től

Helyszín: Székesfehérvár