2019-03-29 00:00:00 Kortárs magyar drámák a DESZKA fesztiválon

Kiállítás Mátyás könyvtáráról Dombóváron

2018. November 7. - 2018. December 30.

Mátyás király könyvtárát, a Bibliotheca Corvinianát bemutató kiállítás nyílt kedden Dombóváron a Mátyás-emlékév keretében, a tárlat megnyitóján a nemzetpolitikáért felelős államtitkár a reneszánsz uralkodót többi között a közép-európai egység megteremtőjeként méltatta.

Potápi Árpád János hangsúlyozta: Mátyás, akinek erős, büszke Magyarországot kellett építenie, a 15. század második felében szintén erős közép-európaiságra építve akarta megállítani az oszmán terjeszkedést.

Azt mondta: a 2016-os Márton Áron-, majd a tavalyi Szent László-emlékév után az államtitkárság azért hirdette meg a Mátyás királyra emlékező programsorozatot, mert Mátyás több mint 500 év elteltével is követendő példa lehet az egész magyarságnak.

Potápi Árpád János beszámolt arról, hogy az emlékév keretében öt Mátyás-kiállítás 24 változatát mutatták be, a programok eljutottak többi között Rómába, Ottawába, Torontóba, Kolozsvárra és Pozsonyba is. November 14-én Bécsben egész napos rendezvényen idézik fel Mátyás király alakját, az emlékév programjai decemberben a budapesti Szent István-bazilikában zárulnak.

Csibi Krisztina, a rendező Magyarság Háza igazgatója elmondta: az exkluzív kiállítás az emlékév 75., egyik legsikeresebb programeleme.

Mátyás világhírű könyvtára az első humanista fejedelmi bibliotéka volt Itálián kívül, amelyet Európának az Alpoktól északra fekvő területein a legjelentősebb könyvtárként tartottak számon. A becslések szerint 2000-2500 darabból álló gyűjtemény 4500 művet ölelhetett fel. A jelenleg Magyarországon található 53 corvina nagy részét az Országos Széchényi Könyvtár őrzi, a világszerte fennmaradt könyvritkaságoknak csupán a negyedét - jegyezte meg.

A dombóvári Tinódi Házban év végéig látható kiállítás 22 tablón az OSZK tulajdonában lévő 35 corvina közül 16-nak egy-egy részletét mutatja be másolatokon a közönségnek. A tárlaton Thuróczy János A magyarság krónikája című művének oldalmásolatai mellett a 15. század második feléből származó könyvek - az 1488-ban, Firenzében készült Szent Jeromos-kommentárok, Nagy Szent Vazulnak szintén Firenzében jegyzett művei és Johannes Damascenus 1485 és 1490 közötti írásainak - másolatai láthatók.

(MTI, Fotó: Mohai Balázs/MTI)

Időpont: november 7. - december 30.

Helyszín: Dombóvár