Esemény betöltése

« Minden Esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

MEGÚJULT ÉS ÚJRAGONDOLT CZÓBEL KIÁLLÍTÁS SZENTENDRÉN

2016-02-05 - 2016-12-31

| 1500Ft

Több, raktár mélyéről előkerült, az állandó kiállításon eddig nem szerepelt alkotás is látható február 5-től a megszépült szentendrei Czóbel Múzeum Újragondolt Czóbel című állandó kiállításán.

Barki Gergely művészettörténész, kurátor a kiállítás egyik különlegességére utalva úgy fogalmazott: a látogatók szó szerint is egy-egy múzeumi főmű háta mögé tekinthetnek, hiszen néhány most feltárt kép eddig egy másik munka hátoldalán átfestve, eltakarva, elrejtve szunnyadt.

Czóbel Béla (1883-1976) a modern magyar képzőművészet meghatározó, nemzetközi rangú egyénisége, aki szinte pályája kezdetétől, kortársai által is elismert módon alakította a magyar festészet fejlődését és hagyta ott névjegyét az európai modernizmus több centrumában is.

Czóbel Béla volt az első festőművész, akinek már életében múzeumot szenteltek Magyarországon. A szentendrei Templomdombon álló épület 1975-ös megnyitása óta eltelt több mint negyven évben sokan – köztük az alkotó lánya, Lisa Czóbel is – hozzájárultak a gyűjtemény gyarapításához, ám az állandó kiállítás évtizedek óta szinte alig változott. A tárlat most teljes egészében megújult, a múzeum anyagából válogatott művek mellett hazai és külföldi gyűjteményekből származó alkotások is bekerültek a kiállításba – hangsúlyozta a kurátor, kiemelve, hogy ez utóbbiak hosszú távú letétben vannak a múzeumban.

A tárlat a múzeum több száz darabos Czóbel-gyűjteményére épül, de kölcsönözött művet a kiállításnak mások mellett a budapesti Magyar Nemzeti Galéria, a kecskeméti Katona József Múzeum és a párizsi Julian Akadémia is.

A koncepciója alapján megvalósult kiállítás a festő pályaszakaszait az életmű kronológiáját követve, helyszínek szekcióira bontva mutatja be a nagybányai indulásától a párizsi fauve korszakon, a Nyolcakhoz való csatlakozásának idején, majd a hollandiai éveken és a német expresszionisták körében töltött berlini perióduson át Párizsba való visszaköltözéséig, végül az életmű zenitjét jelentő Párizs és Szentendre között ingázó hosszú időszakáig.

A riport- és dokumentumfilmek mellett interaktív információs pult is segíti az életmű teljesebb megismerését, ugyanezt a célt szolgálják a múzeum újabb kiadványai is. A tervek szerint az állandó kiállítás egy része időről időre megújul, a minitárlatokban – az eddigiektől eltérően – nagyobb hangsúlyt kapnak Czóbel Béla grafikái, amelyeknek tudományos feldolgozására az intézmény 2016-ban önálló programot indít.

Részletek

Kezdés:
2016-02-05
Vége:
2016-12-31
Összeg:
1500Ft

Helyszín

Czóbel Béla Múzeum
Templom tér 1.
Szentendre, 2000 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+3620 779 6657
Honlap:
http://www.femuz.hu/muzeumaink/czobel-bela-muzeum