Esemény betöltése

« Minden Esemény

  • Ez az esemény elmúlt.

Gyerek /Kor/Kép

2016-10-12 , 10:00 - 2017-02-19 , 16:00

| 900Ft - 2000Ft
BTM_GyerekKorKep_JohannBaptisClarot_Hintalovon_ulo_kisfiu

A magyar képzőművészet rendkívül gazdag szebbnél szebb gyermekábrázolásokban. Ennek ellenére utoljára 1940-ben volt olyan tárlat, amely a gyermek hazai ábrázolásait mutatta be. Kiállításunk tehát hiánypótló vállalkozás, amely az ezredforduló korszerű szempontrendszere mentén dolgozza fel a témát.

Kiállításunk négy évszázad távlatában mintegy 200 művet tár a közönség elé a magyar képzőművészet legszebb alkotásaiból. A festmények, grafikák, szobrok, fotók és videó-munkák a 17. századtól napjainkig készült műveken keresztül mutatják be a témát. Minden terem egy-egy témakört jár körül egymás mellé helyezve, ütköztetve, társítva különböző korok képalkotását az anyaságról, családról, nemi szerepekről, játékról, iskoláról, szegénységről, háborúról és a felnőttek nosztalgikus visszatekintéséről. Szándékunk szerint mindez változatosan tükrözi azt a gazdagságot és kvalitást, magas színvonalat, amely a magyar képzőművészet gyermekképét jellemzi.

 

GYEREK/KOR/KÉP – a kiállításhoz kapcsolódó rendezvények

Családi Nap – Gyerekek a Holdon 

Időpont: 2016. október 29. szombat 11-13 óráig

A programra érkező családokkal egy képzeletbeli utazást teszünk a Holdra. A kiállításon szereplő képek megfigyelése közben rajzolunk, ragasztunk és maketteket készítünk.

A foglalkozást Krasznahorkai Ágnes és Szabics Ágnes vezeti.

Korosztály: 4-10 évesek

Gyere velünk múzeumba! Mini-tábor az őszi szünetben 

Időpont: 2016. november 3. november 4.

8.00 – 16.00 (a két nap programja különböző)

Egész napos program/mini-tábor 8-12 éves alkotni szerető, képzőművészet iránt érdeklődő gyerekeknek. A kiállításhoz kapcsolódóan drámajáték és alkotó programok váltják egymást a nap folyamán.

Mivel játszottak, mit viseltek a gyerekek régen és ma? A családi hierarchia, szegények, gazdagok, iskola, tanulás, önállóság és ehhez kapcsolódó kérdések merülnek fel a művekhez kapcsolódó játékok és alkotó folyamatok során.

A program díja 5000 Ft/fő/ nap (a meleg ebédet is tartalmazza)

Jelentkezés:kissg@mail.btm.hu címen október 31-ig

Gyerek/Kor/Kép – A lámpás én vagyok, Tanárok Éjszakája 

Időpont: 2016. október 20. 15.00 – 17.00

A tárlat célja nem a gyermekkor illusztrációja, hanem a gyermeki léthez társított (morális, társadalmi) fogalmak vizuális reprezentációjának bemutatása. A kiállításon az anyaság korai szakászát jelképező várakozás állapotától a visszatekintésig, a gyerekkor iránt érzett nosztalgiáig jutunk el a lányokat és a fiúkat jellemző képi elemeken, a gyerekek szabályozott környezetén és szabad játékán és további gyerekeket érintő témakörön keresztül.Tanároknak szóló programunkon bemutatjuk a kiállítást és az ahhoz kapcsolódó, különböző korosztályoknak szóló múzeumpedagógiai foglalkozásokat.

Regisztráció: kissg@mail.btm.hu

Gyerekek a művészetben – Óvodapedagógusok napja 

Időpont: 2016. október 26. 14.30 – 16.00

A Gyerek/Kor/Kép kiállításhoz kapcsolódva bemutatjuk a kiállítást és az ahhoz óvodás korúak számára tervezett játékos programokat.

Regisztráció:kissg@mail.btm.hu

Fiúk, lányok – 16+ 

Időpont: 2016. október 13. – november 11. hétköznaponként 10.00 – 16.00

Mit jelentett fiúnak illetve lánynak születni évszázadokkal ezelőtt és mit jelent ma?

A program célja a társadalmi nemek viszonyának vizsgálata, a nők és a férfiak helyzetének összevetése, az esélyegyenlőség, családtervezés, társadalmi, gazdasági és politikai szerepvállalás fogalmain keresztül.

Foglalkozás kérhető a kapcsolat@mail.btm.hu címen vagy a 487-8871 telefonszámon. /800 Ft/fő

Régi idők játékai – Utazó múzeum 

Időpont: 2016. szeptember 27. – november 11. hétköznaponként

A Gyerek/Kor/Kép – Gyermek a művészetben kiállításhoz kapcsolódóan kipróbáljuk, hogy különböző korokban mivel szórakoztak, milyen játékai voltak a gyerekeknek?

Kipróbálható műtárgymásolatokkal, érdekes régi játékokkal játszunk a foglalkozáson. Esetleg megkérjük a gyerekeket, hogy hozzanak kedves kisméretű játékot, és mutassák be egymásnak

Alsó tagozatos gyerekek számára kérhető. A program megtartható a múzeumban vagy az iskolában is. Jelentkezni lehet a kissg@mail.btm.hu címen vagy a 487-8871 telefonszámon. /800 Ft/fő

 

Részletek

Kezdés:
2016-10-12 , 10:00
Vége:
február 19 , 16:00
Összeg:
900Ft - 2000Ft
Honlap:
http://www.btm.hu/?q=gyerek_kor_kep

Helyszín

Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum
Szent György tér 2.
Budapest, 1014 Magyarország
+ Google Térkép
Honlap:
http://www.btm.hu/