2018-09-28 00:00:00 Kutatók éjszakája a miskolci Bay Zoltán Kutatóintézetben

Dresch Mihály gálakoncertje - Dresch Misi Vonós Quartett & Dresch Quartett közös műsora

2017. November 20. - 2017. November 20.

A szervezők ezen egyedi műsorral szeretnének Makovecz Imre előtt születésnapján tisztelegni, a Héttorony Fesztivál záró gáláján.

Régről tudjuk, hogy Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világát képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe.

Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.

Az elmúlt években saját quartetjével járta az országot mindenhol felejthetetlen estékkel, zenei élménnyel ajándékozva meg közönségét. Nemrég pedig az életmű egy új arca, a vonós quartet is megjelent a terítéken, ahol a fiatal – az új nemzedék – de gyakorlott népzenészek a társak, akikkel szintén folyamatosan változtatja, tágítja a műfaj határait. A muzsika pedig itt is úgy szól, úgy karcol, ahogy azt már megszokhattuk; egyedien, mesterien, a két műfaj határán tovább szárnyalva.

És mi történhet, ha Dresch Mihály két meghatározó quartetje egyszerre áll színpadra?

Vélhetően utánozhatatlan zenei élményben lesz részünk!

Közreműködnek:

Dresch Mihály – saxofon, furulya, fuhun

Lukács Miklós – cimbalom

Gyányi Marcel – bőgő

Baló István – dob

Brasnyó Antal – brácsa

Csoóri Sándor „Sündi” – brácsa, tambura

Bognár András – bőgő

További információk: itt.