2019.03.14

Családvédelmi akcióterv - külföldi szemmel

Komoly nemzetközi visszhangja volt a magyar kormányfő által bejelentett hétpontos Családvédelmi akciótervnek.

„Figyelemre méltó javaslatok”

Tom Utley kommentátor például azt írta a brit Daily Mailben, hogy mióta csak az eszét tudja, a brit konzervatív politikusok a család és a házasság bajnokainak nevezték magukat, a legfontosabb intézményeknek nevezve ezeket, felesküdve a támogatásukra.

Csakhogy a megvalósítás már nem volt ennyire egyértelmű, olyannyira, hogy az elmúlt évtizedekben a hagyományos családmodell állami támogatása folyamatosan csökkent.

„Amikor gyermek voltam, az otthon maradó édesanyám adómentes családtámogatást kapott mind a négy gyermeke után. Apám visszaigényelhetett adót, hogy így támogathassa az általa eltartott feleségét és gyermekeit.

Mindemellett a maihoz képest kifejezetten alacsonyak voltak az ingatlanárak, tehát így vagy úgy – rengeteg áldozat árán – az 1950-es években 30 éves apám nem kifejezetten magas újságírói fizetése is elég volt arra, hogy olyan házat vegyen, ami manapság több millió fontba kerülne és négyből három gyermekét ki tudta iskoláztatni” – írta Tom Utley.

Az újságíró szerint 2019-re alapvetően változott meg a helyzet és bár még David Cameron miniszterelnök kormányzása idején bevezették a házaspárok (különösen az otthon maradó anyák) segítését különböző adókedvezményekkel, de ezeknek is megvoltak a hátulütői.

Nem csoda, hogy manapság oly sok édesanya kénytelen munkába állni, köztük sokan olyanok is, akiknek az ösztöne azt súgja, boldogabbak lennének otthon, gyermeket nevelve.

„Azt javaslom, hasonlítsuk össze ezt azokkal a figyelemre méltó javaslatokkal, melyeket Orbán Viktor magyar miniszterelnök jelentett be. Az évértékelő beszédében bejelentett tervek szerint azok a nők, akik négy gyermeket szültek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. És ez még csak a kezdet.

Ami közös a két országban, az a gyorsan öregedő népesség, és ahogyan egyre tovább élünk, egyre kevesebb munkaképes korú támogatja majd a hozzám hasonló idősebbek növekvő hadseregét” – fogalmazott a brit Daily Mail újságírója.

„Az intézkedések a születést pártoló koncepcióvá állnak össze”

Az Egyesült Államokban is akadt, aki az ottani konzervatív oldal ígéreteit hasonlította össze a magyar kormány akciótervével. Calvin Freiburger, a Lifesitenews szerzője szerint például a bejelentett javaslatok visszhangozzák azokat a kritikákat, melyeket a jobboldalon a Konzervatív Párttal szemben többen megfogalmaztak, jelesül, hogy nem támogatják eléggé a társadalom építőkövét jelentő családokat.

„A Magyarország előtt álló kihívások fényében sokkal fontosabb kérdés, hogy a halálozások száma az ilyen szempontból egyébként is problémákkal küzdő Európai Unió átlagánál is jobban meghaladja a születésekét” – hívta fel a figyelmet Calvin Freiburger.

„A Családvédelmi akcióterv nem az első a hasonló intézkedések sorában, melyeket Magyarország a születések számának növelése érdekében bejelentett. 2015-ben már bevezetett adócsökkentéseket, kedvezményes kamatozású hiteleket, hogy így segítse a három vagy többgyermekes házaspárokat saját otthonhoz jutni” – emlékeztetett a családi otthonteremtési kedvezményre az amerikai újságíró.

Idézi az Institute for Family Studies szakértőjét, aki szerint önmagában egy ilyen intézkedés nem lehet képes arra, hogy kiegyenlítse a halálozások és a születések számát, de utóbbit növelheti.

„Az ilyen intézkedések azért hatékonyak, mert nem önmagukban állnak, hanem egy, a születést pártoló koncepcióvá állnak össze. Azért működnek, mert nem csak a gyermekvállalást ösztönzik, hanem a házasságot is, ami segíti a hosszútávú termékenységet”

– fogalmazott Lyman Stone.

 

” Sok európai ugyan szeretne gyermeket, mégsem vállal”

Jonathon Van Maren, a kanadai Bridgehead szerzője szerint a magyar miniszterelnök a házasságok és a gyermekvállalás ösztönzésére használja a szociális programokat. Felhívta a figyelmet, hogy ennek a politikának a következtében csökkent az abortuszok száma, méghozzá a 2010-es 40 449-ről a tavalyi 28 500-ra és kevesebb lett a válás is.

„Érdekes módon, Orbán politikája alátámasztja Tucker Carlson (konzervatív amerikai kommentátor) nagy vihart kavart megállapításait, melyek szerint a kormányzat gazdaságpolitikája komoly szerepet játszik a családok ösztönzésében, így érdemes lenne megfontolni a piacok és a kormány szerepét a családi modell szétesésében” – írta Jonathon Van Maren.

A szerző emlékeztetett a brit újságíró, Douglas Murray véleményére, mely szerint sok európai ugyan szeretne gyermeket, mégsem vállal, miközben az elit meg sem próbálja meglelni ennek okait.

„Orbán Viktor megválaszolja ezt a kérdést, a családok megerősítésére használva a kormányzati politikát – pontosan ezért nem tudja az elit hova tenni Orbán politikáját és nem tudja, mit mondjon róla” – olvasható a kanadai Bridgeheaden.