2019.03.22

Kérdése van a Babaváró Támogatásról? – Válaszok a Kisokosban

Mi történik akkor, ha a Babaváró Támogatás igénylésekor az édesanya már várandós és 2-3 éves időközökkel további két testvér születik? Mi lesz, ha a Babaváró Támogatás igénylésétől számított 5 éven belül elválnak a szülők? És akkor, ha a házaspárról később kiderül, hogy mégsem lehet gyermekük? Íme néhány életszerű példa a Babaváró Támogatásról.

Tovább olvasom


2019.03.20

Novák Katalin: továbblépünk a családbarát Magyarország felé vezető úton

A családvédelmi akcióterv a következő lépés a családbarát Magyarország felé vezető úton – fogalmazott az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek adott interjúban.

Tovább olvasom


2019.03.19

A Családvédelmi Akciótervről tárgyaltak a Parlamentben

A Családvédelmi Akcióterv idén júliusban életbe lépő intézkedéseiről tárgyalt keddi ülésén az Országgyűlés. A Fidesz szerint az a cél, hogy száz év múlva is magyarul beszéljenek utódaink a Kárpát-medencében.

Tovább olvasom


2019.03.19

Tízezerrel is több autó fogyhat a Családi Akciótervnek köszönhetően

Akár tízezerrel is több autó fogyhat a nagycsaládosok autótámogatásának köszönhetően 2019-ben - mondta a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének elnöke az M1 aktuális csatornán kedden.

Tovább olvasom


2019.03.18

40 ezer új lakás épül két éven belül

Jelenleg mintegy 40 ezer lakás áll kivitelezés alatt, s ez a mennyiség körülbelül 2-2,5 év alatt készülhet el - mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke (ÉVOSZ) hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

Tovább olvasom


2019.03.16

A nagycsaládosok autótámogatása lökést ad a gépjárműpiacnak

A nagycsaládosok autóvásárlását támogató kormányzati program hatására az új autók piaca több ezer darabbal bővülhet már az idén a magyarországi autókereskedők várakozásai szerint.

Tovább olvasom


2019.03.16

A megújult CSOK tovább élénkíti az ingatlanpiacot

Egyelőre stagnálnak a lakásárak a 13. kerületben – mondta el a csalad.hu-nak Balla Róbert. Az ingatlanforgalmi szakjogász tapasztalata szerint leginkább az egy-kétgyermekes családok vásárolnak, olyanok, akik további gyermekeket vállalnak majd.

Tovább olvasom


2019.03.14

Könnyebbé válhatnak a nagycsaládosok mindennapjai – részletek az autóvásárlási támogatásról

Július elsejétől állami segítséget kaphatnak autóvásárlásukhoz a nagycsaládosok: 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak a három- vagy többgyermekes családok megfelelő befogadóképességű gépkocsi megvételéhez.

Tovább olvasom


2019.03.14

Júliustól könnyebb lesz az otthonteremtés állami segítséggel

Használt lakás vásárlására is igényelhető július elsejétől a Családi Otthonteremtési Kedvezményhez felvehető kamattámogatott kölcsön. Fontos változás mindemellett, hogy eltörlik a megvásárolható használt ingatlanok felső értékhatárát.

Tovább olvasom


2019.03.14

Minden, amit a Babaváró Támogatásról tudni kell

A kormány támogatni kívánja a fiatalokat abban, hogy a tervezett, vágyott gyermekek megszülethessenek. Ennek érdekében a kereskedelmi bankokon keresztül legfeljebb 10 millió forint összegű kölcsönt nyújt a gyermekvállalás és a gyermeknevelés támogatásához, és ehhez kamattámogatást és gyermekvállalási támogatást (együttes nevén Babaváró Támogatást) is ad. A kölcsön és az ehhez kapcsolódó Babaváró Támogatás igénybevételéről szóló szerződést 2019. július elsejétől 2022. december 31-ig lehet megkötni.

Tovább olvasom


2019.03.14

Családvédelmi akcióterv - külföldi szemmel

Komoly nemzetközi visszhangja volt a magyar kormányfő által bejelentett hétpontos Családvédelmi akciótervnek.

Tovább olvasom


Kérdezz-felelek: Babaváró Támogatás

Ki veheti fel a támogatást?

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít).

Mekkora összeget lehet felvenni?

Maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatást lehet igényelni, de ennél kisebb összeget is fel lehet venni.

Hol lehet igényelni a támogatást?

A bankfiókokban.

Mettől meddig lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-től 2022. december 31-ig.

Mennyi lesz a hitel törlesztőrészlete?

Legfeljebb havi 50 ezer Ft, amelynek a futamideje 20 év.

Mi történik 1 gyermek születése esetén?

Amennyiben a családba 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után, 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig szünetel a törlesztő részletek fizetése, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Mi történik 2 gyermek születése esetén?

Ha 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás meglévő tőkerészének 30%-át elengedik.

Mi történik 3 gyermek születése esetén?

Ha megérkezik 2019. július 1-je után, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a harmadik gyermek is, akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Előfordulhat, hogy 0 forintot kell visszafizetni?

Amennyiben egy házaspár, ahol az anya betöltött 12 hetes várandós, felveszi a Babaváró Támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a Babaváró Támogatást, hogy abból egyetlen forintot sem kell visszafizetniük.

Csak az veheti fel a támogatást, aki az első házasságában él?

Amennyiben a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek, hányadik házassága. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak.

Örökbefogadott gyermekek után is felvehető a támogatás?

Igen, amennyiben az örökbefogadott gyermek 2019. július 1-je után születik.

Mi történik, ha a házaspár önhibájukból nem teljesíti a vállalást?

Akkor a korábbi kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve ezt követően piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

Ki vállalja a kezességet?

A folyósított Babaváró Támogatásra az állam vállal kezességet, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak.

Kérdezz-felelek: további támogatások az otthonteremtéshez

Mekkora összegű kedvező kamatozású hitelt lehet felvenni a CSOK mellé?

Két gyermek esetében 10 millió, három gyermek esetében 15 millió forint maximum 3 százalékos, a piacinál jóval kedvezőbb kamatozású hitel kérhető.

A kamattámogatott hitelt csak új vagy használt lakásra is lehet igényelni?

2019. július 1-je után már a használt lakás vásárlására is fel lehet venni.

Előtörleszthető a CSOK hitel?

Igen, előtörleszthető.

Van-e értékhatára a használt lakásokra vonatkozó CSOK-támogatásnak?

2019. július 1-je után eltöröljük a 35 millió forintos értékhatárt, tehát az ennél nagyobb értékű ingatlanokra is felvehetik a CSOK-ot a családok.

Mire vehető fel még a CSOK?

2019. július 1-je után a meglévő épület alapjára történő építkezéshez is igényelhető lesz a támogatás az új lakáshoz járó összegben, ha az statikailag szakvélemény alapján megfelelő.

Ha valaki eddig külföldön élt és ott volt biztosítva, felveheti a CSOK-ot?

Igen, sőt 2019. július 1-je után már az EGT-tagállamokon kívüli, más külföldi államban szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt is figyelembe vesszük a CSOK igénylésekor, ha magyar állampolgárok kérik a támogatást.

Hány gyermek után lehet igénybe venni a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

2019. július 1-je után már a második gyermeküket váró család is igényelheti az 1 millió forintos jelzáloghitel-elengedést.

Mekkora összeget engednek el egy család jelzáloghiteléből, ha harmadik vagy további gyermeket vállalnak?

Ebben az esetben az összeget 1 millióról 4 millió forintra emeljük és minden további gyermek megszületése esetén újabb 1-1 millió forint jár. Fontos, ha a család az ezután született negyedik vagy ötödik stb. gyermeke után veszi fel első ízben a támogatást, akkor ilyen esetben is 4 millió forintot vehet igénybe, és csak az ezt követően születőkre jár 1-1 millió forint.

Mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő, három vagy több gyermeket vállalnak, igénybe veszik a CSOK-ot és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, és használt lakást vásárolnak?

Egy második gyermeküket váró család ténylegesen 2,4 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint kedvezményes hitelre, egy harmadik gyermeküket váró család 6,2 millió forint vissza nem térítendő és 11 millió forint kedvezményes hitelre lehet jogosult. Egy harmadik gyermeküket váró és negyediket is tervező család 6,75 millió vissza nem térítendő támogatással és 11 millió forintos kedvezményes hitellel kalkulálhat.

Mekkora összegű lehet egy család otthonteremtési támogatása, ha kettő, három vagy több gyermeket vállalnak, a CSOK-ot és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást, és új lakást vásárolnak?

A CSOK-nak, a kedvezményes hitelnek és a jelzáloghitel-elengedés kiterjesztésének/ megemelésének köszönhetően egy második gyermeket vállaló család 12,6 millió forintot vehet igénybe, amelyen belül a 10 milliós hitelből 1 millió forintot elengedünk, így 3,6 millió forint vissza nem térítendő és 9 millió forint visszatérítendő, de kedvezményesen törleszthető juttatásban részesül. Egy harmadik gyermeket vállaló család 25 millió forintot kap a CSOK-nak és a kedvezményes hitelnek köszönhetően, amelyen belül a 15 milliós hitelből 4 millió forintot elengedünk, így lényegében 14 millió forint a vissza nem térítendő, és 11 millió forint a visszatérítendő, de kedvezményesen törleszthető összeg.

Mekkora támogatást kap egy család, ha minden támogatást (CSOK, kamattámogatott hitel, jelzáloghitelekhez nyújtott támogatás és Babaváró Támogatás) igénybe vesznek, és három gyermeket terveznek?

Ha egy házaspár három gyermeket tervez, és felveszi a Babaváró Támogatás 10 millió forintját, a 10 millió forintos CSOK-ot, amelyhez igényli a 15 millió forintos kamattámogatott hitelt, akkor 25 millió forintos támogatáshoz juthatnak, ha megszületnek a tervezett gyermekek. Mert a harmadik gyermek születésekor a Babaváró Támogatást egyáltalán nem, a kamattámogatott hitelből pedig már ötmillió forintot nem kell visszafizetniük, csak a 15 milliós hitelből fennmaradó 10 milliós összeget kell törleszteniük, azt is a piacinál jóval kedvezőbb kamatozással.

Egyszülős családok is igényelhetik a CSOK-ot, a kamattámogatott hitelt és a jelzáloghitelekhez nyújtott támogatást?

Igen, egyszülős és kétszülős családok egyaránt élhetnek a lehetőséggel.

Fel lehet venni kisebb összegű hitelt is?

Természetesen kisebb hitelt is fel lehet venni, nem kötelező a maximumot. Sőt magasabb összeget is fel lehet venni, de akkor a kamattámogatott összeghatár feletti részt már piaci kamattal kell törleszteni.

A kamattámogatott hitel önmagában is felvehető?

Nem, csak a CSOK-kal együtt lehet igénybe venni, bármelyik bankfiókban. A CSOK mellé viszont nem kötelező a támogatott hitelt vagy bármilyen hitelt igénybe venni, az akár önmagában is igényelhető.

Miben térnek el ezek a hitelek a piaci lakáshitelekhez képest?

A kamatszint és ezzel a törlesztőrészlet alacsonyabb, és gyermek meglétéhez vagy vállalásához kötött.

Kérdezz-felelek: nagycsaládosok autóvásárlási programja

Kik vehetik igénybe a támogatást?

A három- vagy többgyermekes nagycsaládosok, illetve azok is, akiknél úton van a harmadik gyermek.

Milyen autót vásárolhatnak kedvezményesen a nagycsaládosok?

Legalább hétszemélyes új személyautót.

Mekkora támogatást igényelhetnek a nagycsaládosok az autó vásárlásához?

2,5 millió forintot, de legfeljebb az autó bruttó vételára felének megfelelő támogatást.

Kell- e bármit visszatéríteniük a nagycsaládosoknak?

Nem, az igényelt összeg vissza nem térítendő támogatás.

Mikor lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-jétől.

Meddig lehet igényelni a támogatást?

2022. december 31-ig.

Mi az igénylés menete?

A támogatás igénylése – a megfelelő személyautó kiválasztását követően - a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfélszolgálatainál vagy a kormányablakoknál benyújtott kérelemmel történik. A jogosultsági feltételek fennállása esetén a MÁK kiállítja a támogatást megállapító határozatot. Ezt követően legfeljebb 6 hónapon belül lehet az adásvételi szerződést megkötni, majd bemutatni a MÁK-nak, amely ezt követően közvetlenül a kereskedő bankszámlájára folyósítja a támogatás összegét, az igénylő nagycsaládosoknak így csak a fennmaradó összeget kell megfizetniük.

Csak a teljes vételár összegének megfizetése mellett lehet megvásárolni az autót?

Nem, zártvégű lízinggel is, vagy gépjárműhitellel.

Ki számít nagycsaládosnak?

Az, aki legalább három gyermek után családi pótlékra jogosult. A 3. gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hete már jogosultságnak számít.

Kell-e vezetői engedély a támogatás igényléséhez?

Igen, az igénylőnek „B” kategóriás vezetői engedéllyel kell rendelkeznie és fontos, hogy ne álljon járművezetéstől eltiltó jogerős bírói ítélet vagy szabálysértési határozat hatálya alatt. Ha az igénylőnek nincs jogosítványa elég, ha házas- vagy élettársának van.

Továbbértékesíthető a megvásárolt autó?

A támogatás igénybevételével megszerzett személygépkocsi az adásvételi szerződés vagy a pénzügyi lízingszerződés hatálybalépésének napjától számított három éven belül nem idegeníthető el.

Meg kell-e előlegeznie a támogatás összegét a vásárlónak?

Nem, a támogatás összegét az állam közvetlenül a kereskedőnek utalja.

Igényelhetik-e egyszülős családok?

Igen.

Milyen esetekben kell visszafizetni a támogatást (késedelmi kamattal együtt)?

Ha az igénylési nyilatkozat a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaz. Ha az igénylő nem teljesíti az elidegenítési tilalom bejegyeztetésére vonatkozó kötelezettségét, vagy ha három éven belül házassága vagy élettársi kapcsolata úgy szűnik meg, hogy a gyermekek elhelyezése szempontjából már nem minősül nagycsaládosnak. Akkor is vissza kell fizetni a támogatást, ha azt örökbefogadott gyermekre vonatkozóan állapították meg és a támogatás igénylésétől számított két éven belül felbontják az örökbefogadást.