2017-11-25 08:00:00 Paripám csodaszép - Hintaló mint generációk krónikása

tanulas

Kaland - országos tanulmányi verseny diákoknak

2017. November 14.

Több tudományterületet felölelő országos tanulmányi versenyt szervez negyedikes általános iskolásoknak a tehetséggondozással foglalkozó Mathias Corvinus Collegium (MCC). A FIT Kaland elnevezésű versenyre december 1-jéig jelentkezhetnek magyarországi és határon túli tanulók.

A legtöbb diák az okostelefonján talál segítséget a tanuláshoz

2017. Október 27.

Bár a tengerentúlon az iskolák digitális felszereltsége lényegesen jobb, mint a világ nagyobb részén, egy átfogó amerikai kutatás szerint a diákok 56 százaléka otthon gyakrabban és több technológiai eszközt használ a tanuláshoz, mint az osztályteremben. A Project Tomorrow kutatásból kiderül az is, hogy a diákok többsége előbbre jár, mint az oktatási rendszer. A gyermekek nem várják meg, amíg az iskola kitalálja, hogyan vonja be a digitális eszközöket az oktatásba, inkább ők kísérletezik ki a maguk biztos módszerét.

Az emberhez hasonlóan tanulnak a kutyák

2017. Október 27.

Hasonlóságot mutattak ki a kutyák és az emberek alvásfüggő tanulási mechanizmusa között az ELTE etológiai tanszékének kutatói, akik képalkotó eljárással vizsgálták, mi zajlik a kutyák agyában.

Hogyan csökkentsük a házi feladattal járó stresszt?

2017. Október 26.

Mindenkinek lehet nehéz napja. Lehet fárasztó az iskolában tanulni, lehet fárasztó az otthoni házimunka elvégzése, vagy a munkahelyen dolgozni is. Mindegy, hol éltük meg ezt a fárasztó napot, délutánra-estére mindenki otthon van és készen áll a pihenésre. Csakhogy. Csakhogy a gyermek még nem írta meg a házi feladatát. Mielőtt az akaratok összefeszülnek és a könnyek kicsordulnak, próbáljuk ki az alábbi négy módszert!

123 millió gyermek iskola nélkül

2017. Október 12.

A nagy tervek és bejelentések ellenére továbbra is több mint 100 millió iskolás korú gyermek marad ki az oktatásból - figyelmeztet az UNICEF. Az ENSZ szervezete szerint a helyzet azért is súlyos, mert a következő évtizedekben rengeteg új tanárra lenne szükség, de nem látszik az utánpótlásnak még a nyoma sem.

Egyre népszerűbbek az iskolai témahetek

2017. Október 11.

A 2014-ben a magyar köznevelésben innovációnak számító témahetek népszerűsége minden évben növekszik - nyilatkozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára.

Van, amit túl korán, és van, amit kétszer tanulnak a gyermekek"

2017. Október 2.

Iskoláink egy része leragadt a XX. században, éppen ezért mind a tartalomnak, mind az oktatási módszereknek meg kell újulniuk – mondta a lapunknak adott interjúban Csépe Valéria, az új alaptantervet megalapozó fejlesztési projekt vezetője, aki arról is beszélt, hogy kevesebb tényanyagra és több képesség- és készségfejlesztésre lesz szüksége a jövő diákjának. Szerinte van, amit túl korán tanulnak a gyermekek, és van, amit teljesen fölöslegesen oktatnak kétszer. A miniszteri biztos a megoldást a jelenségalapú oktatásban látja.

Balog Zoltán: fontos, hogy továbbtanuljanak a fiatalok

2017. Szeptember 20.

Fontos, hogy továbbtanuljanak a fiatalok, és tisztában legyenek a diákhitel nyújtotta lehetőséggel - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerda reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Sokaknál nem, vagy csak későn ismerik fel az autizmust

2017. Augusztus 28.

Magyarországon mintegy százezer autista él, de sokaknál nem ismerjük fel ezt a fejlődési zavart. Talán legnehezebb helyzetben azok vannak, akiknek kifejezetten jók a verbális és intellektuális képességeik, hiszen az ő esetükben a többség nem érti, hogy akkor miért viselkednek olyan furán – mondta Őszi Tamásné autizmusszakértő a HVG Extra Pszichológiának.

Tanuljanak-e a gyermekek a nyári szünetben?

2017. Augusztus 23.

Ha az ember még emlékszik a gyermekkorára (és miért ne emlékezne?), akkor pontosan tudja, hogy már önmagában a kérdés felvetése is komoly kegyetlenség. Most tehát kegyetlenek leszünk és feltesszük. Különösen, hogy a válasz nem egyértelmű.

Miért fontos az aktív játék a kisgyermekeknek?

2017. Július 5.

Azt szokták mondani, mindent úgy a legkönnyebb elsajátítani, ha csináljuk. Ez fokozottan igaz a kisgyermekekre, akiket éppen ezért érdemes aktív játékra ösztönözniük a szülőknek. Ezek az évek ugyanis rendkívül fontosak a tanulás szempontjából, az ilyenkor megélt tapasztalatok egész életünkben elkísérnek.

Tanulás és munkával vagy csak pihenéssel teljen a szünidő?

2017. Június 19.

Tanuljon-, dolgozzon-e a gyerek, vagy csak pihenjen és szórakozzon? Ez a nyár nagy kérdése, legalábbis a szülők részéről. Egy részük szerint fárasztó volt a tanév, ezért a gyerek ilyenkor bármit csinálhat. Mások viszont azt mondják, készülni kellene a következő tanévre, ha nem is most mindjárt a szünet elején, de valamikor a közepétől biztosan.

A nagy kérdés: tanuljon-e a gyerek a nyári szünetben?

2017. Június 18.

Fontos egy átmeneti idő biztosítása a gyerek számára a tanév vége és az aktív pihenési időszak között - hívta fel a figyelmet az InfoRádió által megkérdezett klinikai szakpszichológus. Kalamár Hajnalka szerint az lenne a jó, ha a gyerekek pár napot a nyári szünet elején azzal töltenének, amivel szeretnének, és csak utána kezdődne a nyaralás, a tábor vagy sportprogram.

Jöhet a rövidített iskolahét?

2017. Június 15.

Nem kell aggódniuk a szülőknek, nem Magyarországról, hanem Nagy-Britanniáról van szó, és a terveknek elsősorban még csak nem is szakmai okai vannak: az iskolaigazgatóknak lett elegük.

A lelkes apák kisbabái gyorsabban tanulnak

2017. Május 23.

Nagyon fontos az édesapa részvétele már a gyermek egészen kicsi, pár hónapos korában. Nem mintha ezzel kapcsolatban eddig olyan sok kérdőjel lett volna bennünk, ám most egy tanulmány megerősítette a hatásokat.